Thursday, June 30, 2022
Jurnalism corect


Florin Cîțu vrea să preia șefia PNL. Parcursul în politică al economistului cu un trecut controversat ajuns premier

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2021 Etichete:

Sâmbătă, 25 septembrie, are loc congresul Partidului Național Liberal în cadrul căruia va fi ales noul președinte al formațiunii. Cei doi candidați care se bat pentru șefia PNL sunt premierul Florin Cîțu și actualul președinte liberal Ludovic Orban.

Cine este Florin Cîțu

Florin Cîțu este născut pe 1 aprilie 1972, fiind senator PNL din 2016. El este premierul țării din 23 decembrie 2020.

Anterior, el a fost ministru al Finanțelor Publice (4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020) în Cabinetul condus de Ludovic Orban.

Cîțu a fost desemnat premier, pentru prima oară, la începutul anului 2020, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură.

Însă chiar înainte de învestirea în funcție, el și-a depus mandatul, întrucât pandemia de coronavirus izbucnise și la noi în țară, iar contracandidatul său, Ludovic Orban, a ajuns din nou prim-ministru.

Florin Cîțu a intrat în politică în 2016, an în care s-a înscris în PNL, la invitația Alinei Gorghiu, care era șefa PNL atunci. El a candidat la alegerile parlamentare pe listele PNL, fiind ales senator în circumscripția electorală nr. 42, București. Cîțu este senator și în această legislatură.

Amintim că pentru a putea candida pentru conducerea partidului, Florin Cîţu a avut nevoie de o derogare de vechime, deoarece nu avea perioada minimă de cinci ani de când este membru de partid, aşa cum prevede statutul formaţiunii.

CV și controverse

Potrivit CV-ului său, Florin Cîțu a absolvit Grinnell College din Iowa, Statele Unite ale Americii, în 1996.

Ulterior, între 1997-1999, el a făcut un masterat la Universitatea de Stat din Iowa și apoi, până în 2002, a studiat la aceeași universitate un program de doctorat, „însă fără disertație”, după cum este punctat în CV.

După terminarea studiilor în SUA, Florin Cîţu a început să lucreze ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande. Apoi, în noiembrie 2003, a revenit în Europa, unde s-a angajat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în Luxemburg.

În 2005, Cîţu a lucrat în domeniul consultanţei pentru companii private din sistemul financiar-bancar, iar în ianuarie 2006 a devenit economist şef al ING Bank România.

Citiți integral CV-ul premierului Florin Cîțu

În schimb, în luna august 2021, Libertatea a dezvăluit că, de fapt, premierul a obținut masteratul în 2002, și nu în 1999, așa cum reiese din CV-ul său.

Universitatea de Stat din Iowa a transmis pentru sursa citată că „Florin Cîțu a obținut un Master of Science în Economie pe 11 mai 2002. Datele noastre nu indică faptul că a primit un titlu de doctor”.

Cum a răspuns Guvernul

Referitor la aceste dezvăluiri, Executivul preciza atunci că „în situația în care programul masteral este complet, sistemul universitar din Statele Unite ale Americii dă posibilitatea celor care termină anii de studiu să continue cu școala doctorală. Este și cazul premierului Florin Cîțu, care a terminat programul de master în cadrul Iowa State University și, în consecință,  a continuat parcursul universitar cu școala doctorală”.

„În timpul școlii doctorale, odată cu parcurgerea unor etape, studentul devine eligibil pentru diploma de master. În cazul în care studiile doctorale nu sunt încheiate prin disertație, atunci universitatea le oferă studenților o diplomă de master.

Pentru acuratețea informației, premierul a menționat, în CV-ul său, în cazul școlii doctorale, că, deși cursurile programului doctoral au fost completate, nu a mai încercat să obțină disertația. Este evident, prin urmare, că premierul Florin Cîțu a fost de bună-credință atunci când și-a redactat CV-ul, nedorind niciun moment să inducă în eroare opinia publică cu privire la studiile sale.

Faptul că premierul Florin Cîțu a obținut diploma de master este un lucru certificat de Iowa State University, informație obținută inclusiv de o parte dintre jurnaliști”, mai preciza Guvernul în vara acestui an.

Arestat în SUA

Tot în această vară, Mediafax a relatat că prim-ministrul a fost arestat în Statele Unite. Florin Cîțu a fost prins pe data de 3 decembrie 2000, la ora 2:08, de polițiștii din orașul Ames, statul Iowa, conducând mașina pe care o deținea, un Ford Probe, de pe o parte pe alta a drumului.

În plângerea și declarația pe propria răspundere, întocmită chiar pe 3 decembrie 2000, autoritățile americane notau că Florin Cîțu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, orașul Ames, din Comitatul Story, conducând o mașină sub influența băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0,161 (BAC), în condițiile în care limita legală era de 0,08.

Pe 26 februarie 2001, judecătorul pronunţă decizia de condamnare a lui Florin Cîţu: 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade perioada reţinerii iniţiale, îi dă peste 1.300 dolari amendă şi îi cere să contacteze şeriful pentru executarea pedepsei şi să plătească masa şi camera din penitenciar dacă este nevoie. Lui Cîțu i se acordă termen până a doua zi să plătească amenda.

În plus, tot Mediafax a relatat ulterior că Florin Cîțu ar fi fost chemat în judecată pe 21 iulie 2008, în Iowa, pentru o datorie de 6.698 dolari pe care nu ar fi achitat-o către Maryland National Bank.

CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu, despre a doua chemare în judecată din SUA: Acel dosar a fost respins

Potrivit răspunsurilor obținute de sursa citată, al doilea dosar a fost respins pentru că „domnul Cîțu nu a putut fi localizat pentru a primi notificarea procesului”.

România liberală

Florin Cîțu și-a depus oficial candidatura la șefia Partidului Național Liberal vineri, 20 august, cu moțiunea „România liberală”.

Sunt un liberal convins şi cred că acest lucru e deja evident pentru toată lumea. Mi-am trăit, îmi trăiesc şi îmi voi trăi viaţa doar după principii liberale. Indiferent alături de cine vom guverna în următorii 8 ani de zile, nu voi abdica niciodată de la principiile mele liberale(…) Eu construiesc echipe, m-am înconjurat de oameni care au făcut performanţă şi nu voi rămâne singur. Această cursă nu e despre mine, despre contracandidatul meu, este despre viitorul PNL, dar şi despre viitorul României”, a declarat Florin Cîțu, la sediul PNL, fiind înconjurat de mai mulți lideri liberali, în 20 august.

Revizuirea Constituției, desființarea Secției Speciale, aderarea României la Spațiul Schengen și apropierea de moneda euro sunt printre principalele puncte pe care premierul le propune în moțiune pentru dezvoltarea țării.

Textul complet al moţiunii lui Florin Cîţu poate fi accesat AICI.

CITEȘTE ȘI: Promisiunile candidaților la șefia PNL pentru domeniul justiției

Președintele Iohannis îl susține

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri dimineață, 22 septembrie, că va participa la Congresul Partidului Național Liberal (PNL) și a indicat că îl susține pe Florin Cîțu pentru președinția formațiunii.

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW