Saturday, September 23, 2023
Jurnalism corect


Capitala intră oficial în scenariul roșu. Ce restricții se aplică din această noapte

By Redactia , in Stirile zilei , at 24 septembrie 2021 Etichete: , ,

Capitala intră oficial în scenariul roșu, restricțiile antiCovid stabilite de autorități urmând să intre în vigoare sâmbătă, 25 septembrie, la miezul nopții. Deși incidența a trecut pragul de 3 în București miercuri, 22 septembrie, Prefectura Bucureștiului a programat abia pentru vineri ședința în care trebuie adoptate măsurile pentru scenariul roșu.

Subprefectul Capitalei, Florela-Antonela Ghiță, a confirmat că restricțiile se vor aplica din această noapte.

Incidenţa în Capitală este vineri de 3,77 de cazuri la mia de locuitori.

Vezi și Lista localităților cu rata de incidență mai mare de 3 / 60 de municipii și orașe, în scenariul roșu

CITEȘTE ȘI: Andrei Baciu susține că România ar putea ajunge la 17.000 de cazuri pe zi: Este unul dintre scenarii

Ce prevede hotărârea CMBSU

Între altele, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis că în Capitală:

  • este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru.
  • este permisă desfășurarea orelor de educație fizică doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție.
  • este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural artistice în aer liber, cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 4 mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
  • este permisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale la care să aprticipe PESTE 2.500 de spectatori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepția participării a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
  • se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi mai mare de 250 de persoane în interior şi mai mare de 300 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.
  • Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Totodată, devine obligatorie prezentarea ceritficatului digital Covid în mai multe situații.

Documentul atestă că persoanele:

  1. sunt vaccinate împotriva SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  2. au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore;
  3. au un rezultat negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  4. se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Astfel, este nevoie de Certificatul verde Covid pentru:

  • Intrarea în restaurante şi cafenele, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, care este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00.
  • Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, care se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori;
  • Activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, care se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție;
  • Spectacolele de tipul drive-in, care sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane;
  • Spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale organizate în aer liber, sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.
  • Evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, care se pot desfășura cu participarea a maximum 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană;
  • Cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, la care pot participa maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie;
  • Conferinţe, care se pot organiza cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și cu purtarea măştii de protecţie.
  • Mitinguri şi demonstraţii, care se pot organiza doar cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane
  • Intrarea la piscinele interioare, însă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă
  • Locurile de joacă pentru copii în spaţii închise, unde nu este depășită 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00 – 24,00.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW