Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 35 a războiului din Ucraina | Convorbire telefonică între Joe Biden și Volodymyr Zelenskiy. SUA va acorda un ajutor de 500 de milioane de dolari

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 30 martie 2022

A fost a 35-a zis a războiului din Ucraina. Federația Rusă și-a retras o parte din trupele staționate la periferia capitalei Kiev. Mișcările, numite de reprezentanții Kremlinului o concesie în cadrul negocierilor de pace, ar avea ca scop real reorganizarea acestor unități, care au suferit pierderi semnificative în ultimele săptămâni, a atras serviciul de intelligence din cadrul Ministerului britanic al Apărării. La rândul lor, oficiali americani de la Pentagon și-au declarat scepticismul, susținând că aceste mișcări reprezintă în fapt o redesfășurare pe noi poziții. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, în prima sa vizită în China de la declanșarea războiului. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 35-a zi de război în Ucraina:

21:30 – Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ar fi primit informații eronate de la consilieri în legătură cu stadiul invaziei ruse în Ucraina, a declarat miercuri, 30 martie, un oficial al SUA, citând date declasificate ale serviciilor de intelligence.

Mai multe detalii, aici.

21:00 – Guvernul german susține că plata gazelor va putea fi făcută în continuare în euro, în urma unui apel telefonic dintre Vladimir Putin și cancelarul Olaf Scholz, potrivit News.ro.

20:30 – SUA va acorda Ucrainei un ajutor de 500 de milioane de dolari, l-a anunțat președintele Joe Biden pe Volodymyr Zelenskiy, în urma unui apel telefonic dintre cei doi șefi de stat, relatează The Guardian.

Apelul dintre cei doi lideri a durat aproximativ o oră, timp în care au discutat despre asistența umanitară, militară și economică acordată de Vest Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Zelenskiy a precizat că i-a transmis liderului SUA detalii legate de un „ajutor defensiv specific” și „un nou pachet de sancțiuni” ce ar urma să fie adoptate împotriva Rusiei.

19:30 – Ramzan Kadyrov, liderul cecenilor, a fost promovat de Vladimir Putin în grad de locotenent-general pentru rolul jucat în invazia rusă din Ucraina, notează The Guardian.

18:58 – Cel puţin 200 de locuitori ai oraşului Irpin au fost uciși de la începutul războiului, a anunţat primarul Olensandr Maruşin, conform AFP, citat de News.ro.

18:32Președintele american Joe Biden discută telefonic cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de CNN. Apelul a început la ora 18:08 a Kievului.

18:24 – Potrivit celor mai recente date UNICEF, 2 milioane de copii au trebuit să își părăsească țara de la începutul invaziei din Ucraina și peste 100 au fost uciși în conflict. 

15:24Forțele ruse au lovit o instalație a Crucii Roșii în orașul-port Mariupol, care adăpostea civili răniți și ajutoare umanitare, potrivit avocatului poporului ucrainean Lyudmyla Denisova, citat de The Guardian

Nu există încă nicio confirmare cu privire la victime.

14:36Cernihivul continuă să fie atacat de forțele ruse, în ciuda afirmației Kremlinului de ieri, conform căreia plănuiește să „reducă în mod fundamental activitatea militară” în acest oraș, precum și în capitala Ucrainei, Kiev. 

Primarul Cernihivului a spus pentru CNN că orașul se află sub un „atac colosal”.

14:20 – Volodimir Zelenski va susține un discurs în Parlamentul României. DETALII AICI

13:32 – Ucraina cere o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de accident nuclear la Cernobîl. 

„Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să adopte măsuri imediate pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîl și să trimită o misiune specială pentru a elimina riscurile”, a spus vicepremierul ucrainean. Mai mult, Iryna Vereșciuk a spus că forțele ruse au înființat un depozit de muniții în apropierea centralei nucleare. 

13:06Ucraina și Rusia au convenit asupra formării a trei coridoare umanitare pentru ziua de miercuri, 30 martie, a anunțat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, citat de CNN

Un coridor va fi format pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol și livrarea ajutorului umanitar către Berdiansk, unul pentru livrarea ajutorului umanitar către și evacuarea civililor din Melitopol și unul prin care o coloană de oameni în vehicule personale vor aduce ajutoare de la Enerhodar la Zaporizhzhia.

12:02 – Forţele ruse din estul Ucrainei au bombardat zone rezidenţiale din oraşul Lîsîceansk, din regiunea separatistă Lugansk, potrivit agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina, citată de BBC.

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW