Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Zelenski vrea să coopteze țările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 28 martie 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea să semneze un acord cu țările vecine, inclusiv România, pentru protejarea limbilor vorbite de cetăţenii din aceste state. Decizia ar fi luată în contextul în care protejarea limbii ruse în Ucraina este una dintre temele dezbătute în cadrul negocierilor pentru pace și încetarea focului în Ucraina.

Amintim că Zelenski s-a arătat deschis negocierilor și compromisurilor, dar înainte de încheierea unui acord concret, liderul de la Kiev vrea retragerea trupelor rusești. Totodată, Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, dar Kremlinul respinge această idee până la încheierea unui acord.

Între altele, la negocieri se discută și despre protejarea limbii ruse în Ucraina, Zelenski declarând că „şi acestea necesită compromisuri”. El a acordat un interviu video unor mass-media ruse independente.

Potrivit lui Zelenski, un asemenea compromis ar putea fi o formulă de „respect reciproc faţă de limbile cetăţenilor din ţările vecine”.

„Vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România. Avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord ar trebui să fie suficient pentru a respecta anumite limbi în ţara noastră”, a explicat preşedintele ucrainean, citat de Agerpres.

Eugen Tomac, președintele PMP, a susținut luni, 28 martie, că este pentru prima dată când Ucraina vine cu o astfel de abordare. Totodată, el a menționat că românii constituie a doua minoritate națională.

„Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri, presei ruse, că își dorește să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect față de minoritatea română. Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condițiile în care românii constituie a doua minoritate națională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală.

Interviul a fost acordat portalului anti-Putin Meduza, televiziunii Dojd și ziarului Kommersant. Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse să nu publice interviul, în caz contrar riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare”, se arată în postarea lui Eugen Tomac.

Zelenski vrea un nou acord cu România

Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri, presei ruse, că își dorește să…

Posted by Eugen Tomac on Sunday, 27 March 2022

Foto: Instagram/ zelenskiy_official

Comentarii


  • […] 12:05 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea să semneze un acord cu țările vecine, inclusiv România, pentru protejarea limbilor vorbite de cetăţenii din aceste state. Decizia ar fi luată în contextul în care protejarea limbii ruse în Ucraina este una dintre temele dezbătute în cadrul negocierilor pentru pace și încetarea focului în Ucraina. DETALII AICI. […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW