Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Florin Cîțu: Nu cred că cineva de la PSD vrea să țină România în afara Spațiului Schengen

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 13 noiembrie 2021

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este una dintre temele care a provocat neînțelegeri între reprezentanții PSD și PNL. După ce Marcel Ciolacu a transmis că își dorește închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) fără desființarea SIIJ, Florin Cîțu i-a răspuns sâmbătă, 13 noiembrie, când a transmis că problemele din MCV trebuie eliminate pentru a adera la Spațiul Schengen.

Trebuie să găsim o soluție (n.r. pe tema desființării Secției Speciale). Toți vrem să eliminăm problemele din MCV pentru a adera la Spațiul Schengen. Nu cred că cineva de la PSD vrea să țină România în afara Spațiului Schengen”, a spus Florin Cîțu, înaintea ultimei runde de negocieri PSD-PNL pe tema programului de guvernare.

PNL s-a poziționat pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În programul de guvernare publicat în momentul în care liberalii voiau să meargă în Parlament cu Executivul condus de Nicolae Ciucă, acest lucru era prevăzut, fără a oferi, însă, detalii legate de modul în care ar urma să fie desființată SIIJ.

Chestionat vineri, 12 noiembrie, în legătură cu soarta SIIJ, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat împotriva desființării, dar încrezător că Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi ridicat de Comisia Europeană.

Nu e clar cum are de gând Marcel Ciolacu să-i convingă pe decidenții de la Bruxelles să renunțe la MCV, în condițiile în care, în ultimul raport, Comisia Europeană a criticat dur autoritățile pentru că nu au desființat Secția Specială.

La începutul lunii iulie, Comisia de la Veneția și-a dat acordul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Forul european arată, însă, că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. De altfel, sursele Main News spun că acest amendament nu va trece și de Senat.

El a fost susținut de UDMR, care a mizat și pe preluarea dosarelor de către Parchetul General.

Secția Specială a fost operaționalizată în octombrie 2018, în mandatul ministrului Tudorel Toader. De atunci, structura aflată în subordinea Parchetului General a avut parte de numeroase critici din partea unei părți a magistraților români și din partea unor foruri internaționale.

Proiectul pentru desființarea SIIJ a trecut de Camera Deputaților și se află în sertarele Senatului, for decizional în acest caz.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW