Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


UPDATE Negocierile PSD-PNL pe tema programului de guvernare, prelungite / Ce spune premierul interimar despre introducerea cotei progresive și creșterea pensiilor

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 13 noiembrie 2021

UPDATE Negocierile PSD-PNL de sâmbătă s-au terminat, fără un rezultat concret. Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au precizat că se vor mai întâlni încă o dată duminică pentru a finaliza programul de guvernare.

Știrea inițială

Reprezentanții Partidului Social Democrat și ai Partidului Național Liberal se vor întâlni sâmbătă, 13 noiembrie, pentru a încheia discuțiile pe tema programului de guvernare al viitorului executiv. Florin Cîțu a vorbit despre mai multe teme asupra cărora liberalii și social-democrații nu s-au înțeles în ultima săptămână de negocieri

Reprezentanții PSD și PNL trebuie să se mai pună de acord pe capitolele finanțe, muncă, justiție, economie și sănătate din programul de guvernare.

Florin Cîțu a vorbit despre intenția social-democraților de a introduce cota progresivă în impozitare.

Atunci când am preluat guvernarea în 2019, am preluat guvernarea după un program de guvernare 2016-2019 (n.r. în timpul guvernării social-democrate) care avea în interior o cotă progresivă, nu a fost aplicată(…)Spunea că vor introduce impozitul progresiv, nu a fost introdus, ceea ce înseamnă, pentru mine, că nu este o soluție bună. Dacă voiau, o făceau atunci(…)Acest sistem fiscal propus de PSD a fost în programul de guvernare 2017-2019, nu s-a implementat, ceea ce mie îmi spune că nu se dorește și nu știu de ce e iar pe tapet”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele PNL s-a referit și la o eventuală creștere a pensiilor cu 11%, precizând că este nevoie de o formulă transparentă, dar a promis că vor exista majorări de pensii și alocații în anul 2022.

Nu putem să facem creșteri ad-hoc de pensii, vine cineva și propune 11%, dar de ce 11 și nu 20? Ne trebuie o formulă transparentă care să rămână acolo și trebuie să fie un sistem sustenabil. Nu putem să creștem pensiile azi cu 30% și mâine să nu găsim bani să creștem pensiile. Această discuție trebuie pusă în cadrul reformei pensiilor pe care o avem în PNRR”, a explicat liderul liberalilor.

Prim-ministrul interimar a explicat că, în discuțiile purtate cu reprezentanții Băncii Naționale, a Comisiei Europene, a Fondului Monetar Internațional și a agențiilor de rating, aceștia au apreciat progresul făcut de România în zona deficitului bugetar.

Am văzut ce s-a întâmplat cu accizele la carburant, pe care noi le-am scos în 2019. Ar fi culmea acum după un an jumate să venim împotriva a ceea ce am spus atunci. Taxe mai mari nu vor face decât să crească veniturile acum”, a adăugat premierul interimar.

Florin Cîțu a precizat că spera ca discuțiile pe tema programului de guvernare să fie tranșate sâmbătă, astfel încât noul Executiv format din PSD, PNL și UDMR să fie supus votului de învestitură în Parlament săptămâna viitoare.

 Sursă foto: colaj – Inquam Photos

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW