Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


Ciprian Ciucu: Firea și-a chemat colegii din PSD să se testeze fiindcă oamenii nu se duc. Era clar că cetățenii nu au încredere în testarea lor

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 10 iunie 2020 Etichete: , , ,

Miercuri a început programul de testare în masă a bucureștenilor, intitulat Sunt imun la Covid?” și deși primarul general, Gabriela Firea, a anunțat că doar astăzi vor fi testate aproximativ 500 de persoane, liberalul Ciprian Ciucu a declarat pentru mainnews.ro că oamenii nu se duc la testare, motiv pentru care edilul a chemat colegii din PSD și din instituțiile publice să se testeze.

„Din câte am văzut, nu se duc oamenii la testare. Sunt garduri puse de parcă ar fi cozi de oameni care se duc la testare. Cam bate vântul, adică au fost foarte puțini oameni până acest moment și au intrat într-o anumită criză de comunicare, fiindcă oricum a fost făcută doar pentru comunicare pentru că nu are niciun fel de valoare științifică sau medicală această așa-zisă cercetare.

Au dat sfoară în instituțiile din subordinea primăriei să se ducă să se testeze și pe linie de partid. A început să îi cheme ca să își acopere mascarada. Era clar că cetățenii nu au încredere în testarea pe care au pus-o ei la cale, nu au sprijinul Ministerului Sănătății și mai mult, nu au niciun fel de metodologie care să aibă la bază o minimă rigoare științifică. Oamenii și-au dat seama că își pierd timpul și nu au de ce să se ducă.

Dacă chiar voia să testeze cu un minim impact, trebuia să prioritizeze: în primul rând, să testeze toți controlorii și șoferii de autobuze, taximetriștii, persoanele care lucrează la instituțiile publice. Se putea face o testare cu cap, cât de cât, dar pe ei nu i-a interesat, ei au vrut ca să ofere încă ceva gratis, dar oamenii nu s-au dus că nu au avut nevoie de testările lor gratis”, a declarat Ciucu.

Programul de testare în masa a bucureștenilor, intitulat “Sunt imun la Covid?”, a debutat, miercuri, pe Arena Națională. Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că primii 500 de bucureșteni vor fi testați chiar astăzi.

Înscrierea online în program se poate face AICI.

„Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid.  Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru. Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție. Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19”, a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Până acum, în celălalt program demarat de Primăria Capitalei, intitulat  „Testăm pentru București”, s-au înscris 10.829 de persoane, din care 1.540 au fost deja testate. În urma testărilor s-au identificat doar doi bucureșteni cu coronavirus.

Despre programul “Sunt imun la Covid?”

 • Persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc. Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.
 • Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.
 • Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020.
 • PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acțiunii de testare: achiziția testelor, organizarea spațiului necesar la Arena Națională și participarea personalului medical.
 • La finalul fiecărei zile de testare sunt luate măsuri de igienizare.
 • Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.
 • Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat și private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP).

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW