Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

De ce modificările legislative propuse de Stelian Ion la numirea procurorilor șefi îi tăiau președintelui din autoritate

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 3 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Numirea procurorilor-șefi la marile parchete s-ar face cu aviz obligatoriu de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit propunerilor făcute de fostul ministru Stelian Ion. Astfel, ministrul Justiției nu poate trimite la Palatul Cotroceni variante respinse de procurorii din CSM.

Prin urmare, numirile agreate de președinte și ministru anterior propunerii ar putea fi blocate. Aceste propuneri se regăsesc în proiectele de legi ale justiției puse în dezbatere publică de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion.

Am conferit un rol mai important CSM la numirea procurilor șefi. Procedura este în felul următor: ministrul propune un nume, iar dacă Secția pentru procurori oferă aviz negativ, procedura se reia”, a declarat Stelian Ion, pe 29 martie, când a prezentat proiectele de legi ale justiției.

Trebuie menționat, însă, că în varianta legislativă propusă de Stelian Ion președintele poate refuza de mai multe ori o numire, nu doar o dată, cum e în prezent.

Klaus Iohannis, în schimb, nu a fost de acord cu propunerile fostului ministru al Justiției.

Avizul conform este opozabil ministrului şi nu preşedintelui. Este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Preşedintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituţia României. Dacă avizul CSM-ului devine conform, atunci CSM va putea refuza propunerea ministrului, dar nu va putea să îl refuze pe preşedinte”, a spus Klaus Iohannis, pe 27 aprilie.

În plus, Iohannis a precizat că nu este de acord ca atribuțiile președintelui să fie diminuate în ceea ce privește numirea procurorilor șefi.

După ce a fost revocat din funcție, Stelian Ion a insinuat că miza din spatele deciziei ar fi chiar numirea procurorilor de rang înalt, inițiată în mandatul său.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe Facebook, la scurt timp după ce a fost revocat din funcție.

11 procurori în cursa pentru șefia DIICOT și a unor secții din DNA

Pentru postul de procuror şef DIICOT, vor candida Daniel Horodniceanu, fost şef al Direcţiei, Ioana Albani şi Oana Pâţu, actualul procuror şef interimar. Ioana Albani vizează şi postul de adjunct al şefului DIICOT, alături de Mihaela Larisa Iosipescu.

Codrin Gavra candidează pentru postul de ajunct al şefului DNA, iar Andreea Nica, Ioan Amariei, Silviu Dimitriu şi Monica Danciu vor să fie şefi în cadrul secţiilor DNA.

Cătălin Popescu candidează la şefia Secţiei Resurse Umane a Parchetului General. Lista procurorilor care candidează poate fi consultată AICI.

Propunerile pentru ocuparea posturilor rămase vacante vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, forul urmând să ofere doar un aviz consultativ, câtă vreme propunerile de modificare legislativă nu au trecut încă.

Un cuvânt extrem de important asupra numirilor îl va avea președintele Klaus Iohannis, ținând cont că poate respinge o dată candidații însă fără a fi obligat să țină cont de avizul CSM.

CITEȘTE ȘI: Ministrul interimar al Justiției vrea amânarea concursurilor pentru șefia parchetelor

Context

Scandalul din coaliție a izbucnit miercuri, 1 septembrie, după ce premierul a încercat să adopte în ședința de Guvern programul „Anghel Saligny” sau „PNDL 3”, un mecanism prin care autoritățile locale ar urma să beneficieze de 50 miliarde lei în următorii șase ani.

Ulterior, ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost demis de Florin Cîțu, ceea ce a adâncit criza din coaliție. USR PLUS a anunțat că și-a retras susținerea politică pentru premier și că, dacă negocierile din coaliție nu vor duce la formarea unui nou Guvern, formațiunea va depune o moțiune de cenzură.

Lui Stelian Ion i s-a mai reproșat că nu a reușit să ducă la bun sfârșit un alt obiectiv asumat prin programul de guvernare, anume desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

CITEȘTE ȘI: PNL vrea rezolvarea plângerilor împotriva magistraților pe cale administrativă. Stelian Ion acuză tergiversarea desființării SIIJ

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW