Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


UE riscă să se confrunte cu un nou val de migranți din cauza războiului Israel-Hamas

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranți care fug de războiul dintre Israel și Hamas, a declarat luni ministrul grec al migrației, Dimitris Kairidis, care a făcut apel la vigilență și la mai multă solidaritate între statele membre, potrivit Reuters.

Ministrul grec al migrații a oferit un interviu în care a atras atenția asupra riscurilor la care este supusă UE în urma conflicului dintre Israel și Hamas.

„Întotdeauna există riscul, dacă instabilitatea din Orientul Mijlociu se extinde și, mai ales, dacă aceasta cuprinde țări vecine precum Egiptul, care are o populație foarte mare. Lucrurile pot deveni cu adevărat periculoase”. Trebuie să fim vigilenți, trebuie să ne apropiem mai mult la nivel de Europa. Avem nevoie de o mai bună pază a frontierelor, de combaterea rețelelor criminale de traficanți de migranți,” a declarat Kairidis într-un interviu acordat sursa menționată anterior.

În timpul crizei migrației din Europa din 2015, guvernele UE s-au luptat să facă față unui aflux de peste 1 milion de persoane, majoritatea refugiați sirieni, care au trecut din Turcia în Grecia, copleșind rețelele de securitate și de asistență socială și stârnind sentimente de extremă dreapta.

Blocul comunitar ia acum măsuri pentru a revizui normele privind migrația înainte de alegerile de anul viitor, după ce a ajuns la un acord în această lună privind modul în care să gestioneze imigrația ilegală în perioadele cu sosiri excepțional de mari, o cerință cheie a țărilor din sud, inclusiv a Greciei.

„Trebuie să încheiem noul pact. Este bine să avem acest mecanism de criză pentru a face față unui aflux brusc împreună, mai degrabă decât divizați.”, a declarat Kairidis, care s-a aflat luni la Ankara pentru discuții cu omologul său turc privind modalitățile de reducere a sosirilor. Turcia și UE au convenit un acord în 2016 pentru a stopa fluxul.

Într-o perioadă de preocupări sporite în materie de securitate legate de conflictul dintre Israel și Hamas, Kairidis a declarat că Grecia se află „în prima linie” a discuțiilor din UE pentru mai multe deportări după atacurile mortale din Belgia și Franța.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW