Stirile zilei

Apicultorii români cer stoparea importului de miere din Ucraina: Există concurență neloială

Apicultorii români solicită Comisiei Europene stoparea importului de miere din Ucraina și acordarea unui sprijin financiar pe măsura pierderilor pe care le au din cauza prețurilor produselor ucrainene, aplicate  „sub piață”.  Deși au cunoștință de sprijinul financiar anunțat de Uniunea Europeană, apicultorii susțin că acesta este insuficient. 

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine din România(ACA) susțin că cea mai mare problemă este că nu-și pot vinde produsele, în speță, mierea. Prețurile de producție s-au majorat, iar cererea de export a scăzut si mai mult după războiul Rusia-Ucraina, când ultimul stat exportă produse agroalimentare în spațiul european, la prețuri extrem de mici, netaxatae vamal.

„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producţia a fost una modestă, nici în aceste condiţii nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurenţă neloială între ceea ce producem noi şi ceea ce intră din spaţiul extracomunitar, din păcate, la preţuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că preţurile de producţie au crescut cu 30%-40%, preţurile de achiziţie au scăzut în acelaşi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurenţă neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate şi mai mare”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, pentru Agerpres.

Reprezentantul apicultorilor români a subliniat  că a transmis Ministerului Agriculturii o adresă prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura României din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar şi integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt şi cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor. Așa cum Main News a mai relatat, România încă permite tranzitul de cereale și produse agroalimentare din Ucraina, însă, Comisia Europeană ar putea impune restricții pentru mai multe categorii de alimente din Ucraina, la solicitarea statelor vecine Ucrainei(România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia). O dezbatere în acest sens va avea loc în Parlamentul European. Detalii puteți citi aici.

CITEȘTE ȘI:  Reprezentant PRO AGRO: Taxarea vamală a cerealelor ucrainene ar fi o soluție, cel puțin concurențială. Cum ar putea fi ajutați fermierii români

Sursă foto: Pixabay

Articole Recomandate

Back to top button