Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Barourilor, avertisment pentru cetățeni: Există un teren propice pentru avocatura falsă

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: , ,

Uniunea Națională a Barourilor din România a atenționat cetățenii cu privire la faptul că au apărut pe internet diverse domenii de consultanță juridică, iar deținătorii lor nu au putut fi identificați. Instituția recomandă ca în prealabil publicul să verifice pe site-ul www.unbr.ro dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanță juridică sunt avocați înscriși în Tabloul Avocaților. 

„O serie de societăți comerciale fără drept de a furniza consultanță juridică încearcă să profite de această situație, în care oamenii sunt obligați să comunice aproape exclusiv prin mijloace electronice, și să racoleze clientelă oferind și consultanță juridică pe lângă alte servicii. Au apărut foarte multe domenii online de consultanță juridică, înregistrate pe persoană fizică, astfel încât deținătorul acestor site-uri să nu poată fi identificat în registrele de evidență a numelor de domenii, întrucât datele personale sunt protejate de Regulamentul general privind protecția datelor. Unele dintre aceste site-uri poartă nume de domeniu de natură să inducă în eroare deoarece folosesc termeni precum „juridic”, „legal”, „drept” uneori chiar „avocat”, a explicat UNBR într-un comunicat.

Potrivit aceleași surse, cadrul legal privind consultanța juridică este domeniu rezervat avocaților, prin formele de exercitare a profesiei așa cum sunt definite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanța juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *