Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Asociațiile de fermieri susțin că nu mai există motive pentru continuarea protestelor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 ianuarie 2024

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, cea din care fac parte marile asociații de fermieri a anunțat luni, în urma discuțiilor cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, că nu mai există temei pentru continuarea protestelor, după ce toate revendicările au fost asumate și au primit termene clare de implementare. 

Potrivit unui comunicat transmis de AAC, procesul verbal, semnat de toți cei prezenți la negocierile de astăzi, menționează cele 13 revendicări discutate cât și termenele până când acestea vor fi rezolvate de către instituțiile competente.

Cred că atitudinea cea mai pragmatică și corectă, în acest moment, este să vedem dacă problemele transmise și discutate vor fi rezolvate în termenele asumate de ministrul Barbu. Noi avem încrederea, după întâlnirea de la MADR, că măsurile asumate în document vor fi implementate la data convenită. Unele dintre ele necesită discuții în grupuri de lucru al cărui calendar ne dorim să fie anunțat mâine și să primim invitații. Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a spus Marius Micu, reprezentant AAC.

Potrivit sursei citate, AAC a negociat acest document pe baza propriei liste de propuneri, asumate de asociațiile membre și în care se regăsesc și o serie dintre revendicările fermierilor din stradă.

Printre revendicările acceptate solicitate de fermieri și acceptate de Ministerul Agriculturii se numără:

  • acordarea de urgență a plăților APIA (29 februarie)
  • derogări pentru GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă). Clarificarea condițiilor în care se aplică (31 ianuarie 2024)
  • compensarea pierderilor suferite de fermieri pentru importurile de cereale din Ucraina (2024)
  • acordarea de credite cu dobândă subvenționată, maxim 2%+indice de referință, pentru capital de lucru (29 februarie 2024)
  • acordarea de urgență a 100/ha pentru culturile înființate în toamna anului 2022 (31 mai 2024)
  • Actualizarea ajutorului pentru compensarea accizei pentru motorină (30 iunie 2024)
  • echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR și B1 cu TR1 (următoarea ședință de Guvern)
  • revizuirea legislației privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor (30 iunie 2024)
  • apă gratuită pentru irigații în 2024
  • subvenționarea cu 50% din costurile cu energia electrică de către
  • OUG privind amânarea ratelor (următoarea ședință de Guvern)
  • Studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină în Vrancea

Procesul verbal al ședinței poate poate fi consultat aici.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii