Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un alt membru CSM se va pensiona. 24 de cereri de pensionare aprobate de Secția pentru judecători – UPDATE

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

UPDATE Secția pentru judecători din cadrul CSM a aprobat toate cele 24 de cereri de pensionare discutate în ședința de joi.

Știrea inițială

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta în ședința de joi, 24 noiembrie, cererile de pensionare depuse de 24 de judecători, printre care se numără și un membru CSM, Nicoleta Țînț.

Pe lângă judecătoarea Nicoleta Țînț, cereri de pensionare au mai fost depuse de judecătorul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) Izabela Ileaneas Dolache Bogdan sau Emilia Mădulărescu, judecător detașat la CSM.

În total, Secția pentru judecători a CSM discută cererile depuse de 10 judecători de Curte de Apel, 9 judecători de tribunal, 4 judecători de judecătorie și un judecător de la Înalta Curte.

Anterior, pe 22 noiembrie, Secția pentru procurori a CSM a aprobat pensionarea a 22 de procurori.

Nicoleta Țînț este cel de-al treilea membru CSM care se pensionează la finalul mandatului. În ședința din 3 noiembrie, Secția pentru judecători a aprobat pensionarea judecătorilor Andrea Chiș și Gabriela Baltag.

În aceeași ședință au fost aprobate cererile de pensionare înaintate de 59 de judecători. Detalii, aici.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a comentat situația pensionărilor din magistratură în cadrul conferinței de presă susținute miercuri, pe tema anunțului Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Detalii, aici.

Predoiu susține că, în ultimele luni, „s-a instalat o panică în sistem” și a dat vina „pe unii lideri”, nominalizându-i pe membrii CSM care s-au pensionat.

Exemplul unor lideri este urmat imediat. Și acești lideri, și alții, sunt oameni care au discutat în sistem că vor fi modificări peste noapte și nu au fost și nu vor fi și nu așa se comportă un lider. Un lider își asumă o răspundere, să se informeze, să se angajeze față de sistem, să discute cu celelalte sisteme. De-aia e lider, de-aia s-a dus în CSM. Să se lămurească, înainte de a lua o decizie. E foarte simplu să te pui la adăpost și apoi să te dai de ceasul morții pentru sistem”, a spus ministrul.

Ministerul Muncii are în lucru un proiect de Lege prin care se plănuiește modificarea modului în care sunt acordate „pensiile speciale”, fiind unul dintre cele mai importante jaloane de îndeplinit în cursul anului în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Detalii, aici.

În urmă cu mai multe săptămâni, Marius Budăi a prezentat un raport întocmit de Banca Mondială, care arăta că „pensiile speciale” ar trebui să aibă o bază de contributivitate, să nu depășească nivelul salariului, iar beneficiarii să aibă un stagiu minim de cotizare.

Demersul a ridicat semne de întrebare în sistem, iar procurorii și judecătorii au transmis la unison că o astfel de reformă ar afecta independența justiției. Detalii, aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW