Wednesday, May 31, 2023
Jurnalism corect


Fostul şef al SIIJ reclamă, din postura de judecător CCR, presiuni din interiorul sistemului judiciar

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 19 iunie 2019 Etichete: , , ,

Noul judecător al CCR şi fost şef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, reclamă presiuni din interiorul sistemului judiciar asupra SIIJ. Stan spune că statistica de interceptare a magistraţilor este îngrijorătoare. 

Declaraţia privind presiunile unor magistraţi vine în contexul în care mai mulţi judecători şi procurori au cerut desfiinţarea Secţiei, considerând-o un element de presiune. De altfel, în spaţiul public au existat speculaţii privind apropierea politică a fostului şef al SIIJ de PSD. Gheorghe Stan a fost numit judecător al CCR la propunerea PSD.

„Au fost presiuni în afara legii şi a obligaţiilor deontologice venite din partea unor magistraţi punctual, direct sau prin intermediul, eu ştiu, anumitor asociaţii profesionale care au încercat să blocheze activitatea Secţiei pentru a nu cerceta acele nereguli din cadrul sistemului, sau de a păstra ori de reinstala pârghiile în care se realizau presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor anterior aşa cum relevă de altfel şi raportul Inspecţiei Judiciare, în cauze privind magistraţii care a fost înaintat către plenul CSM”, a spus Gheorghe Stan, pentru Mediafax.

„Îngrijorătoare este, într-adevăr, statistica supravegherilor tehnice la care au fost supuşi magistraţii şi mai ales că nu s-a clarificat soarta acelor materiale informative care au stat la baza dosarelor penale. Aici este rolul CSM să se asigure de respectarea garanţiilor independenţei magistraţilor şi poate chiar şi al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie – să verifice dacă s-au comis fapte care intră în competenţa lor”, a completat magistratul.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW