Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reacția USR după desemnarea lui Cioloș premier: Partidul începe marți negocierile pentru refacerea coaliției

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

USR începe marți, 12 octombrie, negocierile cu PNL și UDMR pentru refacerea coaliției de guvernare, a declarat pentru Main News Ionuț Moșteanu, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, după consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare, că îl nominalizează pentru funcția de premier pe Dacian Cioloș, noul președinte al USR. 

VEZI ȘI Prima reacție a lui Dacian Cioloș după ce a fost desemnat pentru funcția de prim-ministru: Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării

„Ni se pare o desemnare corectă, normală, în condițiile în care doar USR a venit cu propunere de premier. Țara este în criză și trebuie guvernată. Mâine începem negocierile cu PNL și UDMR pentru refacerea coaliției de guvernare, stricată de Florin Cîțu acum mai bine de o lună de zile”, a precizat Ionuț Moșteanu pentru Main News.

„Noi ne-am asumat și i-am spus-o și foarte clar și președintelui. A fost decizia Biroului Național în unanimitate de a-l susține pe Dacian Cioloș. Am văzut că PNL și PSD nu au venit cu o propunere de premier. Suntem gata să conducem acest Guvern, am spus-o de altfel și din decembrie că noi avem variantă de premier (…) în zilele următoare vom avea discuții pentru programul de guvernare, lista de miniștri și obținerea susținerii în Parlament. Preferința și soluția pe care o vedem este refacerea coaliției de guvernare cu PNL și UDMR”, a declarat pentru Main News și Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor.

În contextul în care Florin Cîțu a declarat că PNL nu va mai negocia cu USR, dacă parlamentarii formațiunii vor vota moțiunea de cenzură, ceea ce au și făcut, Moșteanu a punctat că „este nevoie să dăm cu toții dovadă de responsabilitate față de România”.

„Acum, înțeleg necăjelile unora sau altora, dar țara trebuie guvernată și pentru asta este nevoie de responsabilitate. Fac apel la responsabilitatea tuturor liderilor politici pentru a merge mai departe”, a completat vicepreședintele USR.

La rândul său, Drulă a subliniat că „sunt momente grele pentru țară” și „trebuie să fim oameni de stat”.

„Știu că au un mare respect pentru președintele Iohannis. Președintele Iohannis este cel care l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru a forma un guvern (…) Ar însemna practic să nege numirea făcută de președintele Iohannis ori, în momentul în care ai o astfel de relație apropiată, și o cunoaștem cu toții, cu dl președinte, eu vreau să cred că există și susținere din partea PNL pentru propunerea președintelui”, a mai declarat fostul ministru.

Anterior, într-un comunicat de presă, USR transmitea că „este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză”.

De menționat este că luni seara are loc o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, 11 octombrie, după consultările purtate cu partidele la Palatul Cotroceni că îl desemnează pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

Șeful statului a avut astăzi consultări cu partidele, după ce Cabinetul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură în data de 5 octombrie.

Scandalul care a rupt coaliția de guvernare

Scandalul din 1 septembrie a fost cel care a pus capac relației dintre Florin Cîțu și USR. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

După ce USR și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, social-democrații au fost acuzați de blat cu tabăra din PNL care îl susținea pe Florin Cîțu la Congresul liberalilor, după ce mai multe încercări de stabilire a calendarului moțiunii au fost blocate în Birourile permanente reunite, întrucât PSD a absentat la ședințe.

Social-democrații au votat cot-la-cot cu liberalii să se aștepte decizia CCR înainte de votul asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, ceea ce a însemnat că Florin Cîțu a intrat în competiția internă în calitate de prim-ministru.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, iar Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată de către 281 de parlamentari.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW