Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiectul pentru desființarea Secției Speciale a fost adoptat de Camera Deputaților

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 21 februarie 2022

Proiectul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost adoptat luni, 21 februarie, în plenul Camerei Deputaților, urmând să fie trimis la Senat, for decizional în acest caz. Main News a transmis live cele mai importante declarații și momente din timpul ședinței care a început la ora 16:00. 

17:30 – Proiectul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost adoptat de Camera Deputaților cu 205 de voturi „pentru” și 90 de voturi „împotrivă”. 

17:20 – Amendamentul propus de Steluța Cătăniciu, deputat PSD, prin care dosarele judecătorilor Curții Constituționale și ale magistraților asistenți pot fi preluate de anchetatorii desemnați de procurorul general, la propunerea CSM, a fost admis cu 186 de voturi „pentru”.

Colegii care au inițiat acest amendament au încercat să extindă raționamentul gândit coerent pentru magistrații obișnuiți și în cazul judecătorilor de la CCR. Au gândit ei că dacă un procuror DNA ar ancheta un judecător CCR ar trebui ca acel procuror să nu aibă niciodată legătură cu CCR.

Nu avem nevoie de o protecție suplimentară pentru judecătorii CCR și magistrații asistenți. Oricum au deja o imunitate deja sporită. USR propune să respingă acest amendament”, a declarat deputatul Andrei Lupu, din partea USR.

17:13 – Amendamentul prin care USR cere înlocuirea plenului CSM cu plenul secției pentru procurori din CSM, în ceea ce privește decizia în cazul propunerilor de procurori care vor prelua dosarele magistraților, a fost respins cu 192 de voturi „contra”.

17:08 – Amendamentul prin care USR a cerut ca dosarele magistraților să fie preluate și de procurorii DIICOT este dezbătut, în acest moment, de plenul Camerei Deputaților.

Amendamentul USR a fost respins cu 211 de voturi „contra”.

17:03 – Deputații dezbat, în acest moment, amendamentul prin care USR propune ca dosarele magistraților să poată fi preluate și de procurorii DNA.

„Nu vedem niciun motiv pentru care competența DNA să fie știrbită. Trebuie să avem în vedere toate avizele care s-au dat până acum, recomandările MCV, nu există niciun motiv pentru a lua din competența DNA(…)Prin luarea competenței DNA e un vot de blam dat asupra instituției, e o încercare a celor care au scheleți în dulap să se ascundă de DNA(…) Vă propunem prin acest moment refacerea competenței DNA și aș vrea să combat o minciună rostită de la acest microfon, anume că se respectă avizele Comisiei de la Veneția. În ultimul aviz, din 2021, iulie, s-a lăudat, a fost aplaudată refacerea competenței DNA”, a spus Stelian Ion, deputat USR.

Amendamentul propus de USR a fost respins, cu 180 de voturi „contra”.

16:48 –  Alfred Simonis, liderul deputaților PSD:

„Mă așteptam astăzi ca întreg spectrul politic să conștientizeze că suntem în fața unui consens. Și partidele care au susținut de la început desființarea SIIJ, și altele care nu și-au dorit de la început, au ocazia să voteze împreună desființarea SIIJ.

Vă mărturisesc că am avut o revelație. USR-ului îi place să se lupte, dar să nu aibă finalitate, pentru că USR s-a luptat cu pensiile speciale și după un an la guvernare singurele pensii speciale eliminate sunt cele ale parlamentarilor, printr-un proiect al PSD. USR s-a luptat pentru inițiativa fără penali în funcții publice, până au abandonat lupta. USR luptă pentru prețurile la energie, dar uită să spună că în Guvernul din care au făcut parte s-au întâmplat niște lucruri.

USR se luptă acum pentru menținerea SIIJ, că dacă SIIJ se desființează, pentru ce se mai luptă USR? Astăzi, coaliția de la guvernare va vota pentru desființarea SIIJ și USR împotrivă.

Acest proiect, sau desființarea Secției Speciale, a făcut obiectul a trei avize ale Comisiei de la Veneția și principala critică este însăși existența SIIJ, nu competența. De asemenea, CSM, garantul independenței justiției în România, a votat cu 11-8 acest aviz fără observații. Este primul proiect care întrunește avizul CSM. S-au spus minciuni, 3/6 asociații din România susțin proiectul.

Procurorii DNA și DIICOT au în continuare acces în această specialitate, în măsura în care îndeplinesc condițiile de vechime. Așteptarea unui al 4lea aviz de la Comisia de la Veneția nu ar însemna decât tergiversare. E foarte interesant că cei ce ne țin lecții despre al patrulea aviz sunt cei care susțineau în 2020 desființarea SIIJ prin OUG(…)”

16:40Ludovic Orban, Forța Dreptei:

„Mi-a fost insultată inteligența prin vorbăria goală despre desființarea SIIJ. Nu se desființează niciun SIIJ, se desființează de formă. Se merge pe o formulă propusă de UDMR. Că PSD sprijină acest nou SIIJ este normal, că ei au inventat SIIJ, ca nu cumva DNA și DIICOT să poată să cerceteze pe competența specifică acestor parchete. Mă surprinde că ia cuvântul reprezentantul foștilor mei colegi să laude această caricatură de proiect.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege pentru desființarea SIIJ care presupunea întoarcerea dosarelor pe competență, așa cum e normal, dar presupunea, în schimb, un aviz dat de secția pentru procurori și judecători la trimiterea în judecată. Nu a fost bun proiectul, luați și înghițiți proiectul ăsta, că nu a fost bun atunci (n.r. către USR) (…)

Vă atrag atenția, minciuna are picioare scurte. Desființarea SIIJ e prevăzută în MCV și este o reformă prevăzută în PNRR. Să nu credem că analiștii serioși nu vor înțelege că este, de fapt, praf în ochi și că nu s-a desființat SIIJ”

16:36Cristina Trăilă, deputat PNL:

„Iată că astăzi, după multe încercări, atât ale Guvernului, cât și ale Parlamentului, avem în dezbatere un proiect important, cel de desființare SIIJ. În ciuda criticilor aduse de unii care aflați în funcție și-au arătat incapacitatea de a adopta un astfel de proiect de lege, astăzi vin și spun că ar fi nociv.

Proiectul aduce normalitate în sistemul judiciar (…) Laud Ministerul Justiției care, după un parcurs îndelungat cu toate forurile din zona Justiției, după o amplă analiză de specialitate, cu toți factorii implicați, a reușit, sub coordonarea ministrului Predoiu să trimită Parlamentului acest proiect de lege care a ținut cont de toate avizele forurilor internaționale (…)

Atribuțiile fostului SIIJ ajung la Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. Nu cred că poate veni cineva astăzi să afirme că un procuror cu experiență de minimum 12-15 ani vechime nu poate și nu are competența să ancheteze magistrați. Este primul proiect cu avizul favorabil al CSM, singurul garant al independenței justiției. Să nu ne luăm după toate mesajele transmise public și mai ales cei care nu au fost capabili să ducă la bun sfârșit un astfel de proiect. PNL susține un astfel de proiect de lege”

16:29Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, din partea USR:

„Ar fi trebuit să fie o zi bună pentru justiție, pentru că din acest proiect doar titlul este corect. În rest, totul (…) ne arată că suntem pe un drum greșit. Atrăgeam atenția în ședințele prezidate de Florin Iordache asupra pericolului reprezentat de SIIJ, atragem atenția că ce se întâmplă acum este o desființare formală, înlocuită de un mecanism mult mai nociv decât SIIJ (…) Se desființează SIIJ, dar ce nu a îndrăznit să facă Liviu Dragnea face actuala guvernare.

Obiectivul de a numi procurorii care anchetează magistrații, acest mecanism este bifat, pentru că așa cum SIIJ-ul era creat și erau procurori numiți printr-un mecanism prin care o anumită parte a CSM deținea controlul, la fel se întâmpla și acum. Acest cârlig de atragere a competenței procurorilor DNA/DIICOT pe dosarele unor politicieni. Poți să tragi dosarul de la DNA unde îți convine. E o bătaie de joc la adresa instituțiilor europene.

Ministrul Cătălin Predoiu a depus armele, înainte de a lupta, pentru a susține acea variantă corectă pe care o susținea acum ceva timp, s-a consultat cu o mică parte a magistraturii, se pare influentă, ce își dorește sprijin și protecție pentru unii magistrați, la fel cum unii politicieni își doresc protecție în justiție.

Dacă va trece acest proiect, vom contesta la CCR, vom comunica mai departe și vom arăta toate nenorocirile care se ascund în spatele acestui proiect nociv”

16:26 – Dezbaterile asupra proiectului pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție au început. Au fost alocate 15 minute pentru dezbaterile generale și 30 de minute pentru dezbaterile asupra articolelor proiectului de lege.

Laura Vicol, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, citește, în aceste momente, raportul comisiei asupra proiectului pentru desființarea SIIJ.

16:20 – George Simion a reacționat, după ce liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, i-a atras atenția că încalcă regulamentul Camerei Deputaților, întrucât transmitea live ședința Camerei Deputaților, pe Facebook.

Pe procedură ar trebui să decidă USR dacă desființează sau nu SIIJ-ul(…)Mi s-a atras atenția că încalc regulamentul, încalc regulamentul Camerei Deputaților și am cerut cuvântul să anunț că îl încalc cu bună știință”, a spus liderul AUR.

16:15 – Cererea grupului parlamentar USR a fost respinsă de majoritatea PNL-PSD-UDMR-minorități.

16:12 – Stelian Ion, fostul ministru al Justiției din partea USR, cere plenului Camerei Deputaților să scoată proiectul pentru desființarea Secției Speciale de pe ordinea de zi, argumentând că majoritatea magistraților nu ar fi de acord cu forma propusă de Ministerul Justiției.

Propun scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului aflat la numărul 1, proiectul de așa-zisă desființare a SIIJ. Deși am luptat foarte mult pentru desființarea SIIJ, nu avem de-a face cu adevărata desființarea SIIJ, ci transformarea într-un organism mai nociv. Am cerut să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția, până a da un vot pe proiect”, a spus Stelian Ion.

Context

Aflat la al treilea mandat în fruntea Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu a anunțat, pe 15 ianuarie, că proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost finalizat și că, după ce va fi aprobat de Guvern, va fi trimis în Parlament.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ | Vom avea sau nu SIIJ 2.0? Magistrat: Partea negativă este că dosarele nu se întorc și la parchetele specializate

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat vineri, 11 februarie, aviz pozitiv pe proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), iar Guvernul l-a aprobat în ședința de luni, 14 februarie.

Direcția Națională Anticorupție a transmis marți, 15 februarie, mai multe critici la adresa proiectului, dar poziția publică a parchetului anticorupție a atras reacția judecătorilor din CSM.

În ședința de joi, deputații juriști au dezbătut proiectul, iar una dintre criticile aduse au fost legate de excluderea competenței procurorilor DNA și DIICOT să ancheteze faptele ilegale comise de magistrați.

În forma ce urmează să fie dezbătută de deputați, dosarele magistraților sunt preluate de procurori de la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General sau de la parchetele de pe lângă curțile de apel, desemnați de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

La proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției și avizat de Consiliul Superior al Magistraturii au fost adăugate o serie de amendamente tehnice propuse de PSD, în timp ce amendamentele propuse de USR și AUR au fost respinse.

Unul dintre amendamentele adoptate, propuse de deputatul PSD Steluța Cătăniciu, prevede ca dosarele judecătorilor Curții Constituționale și ale magistraților asistenți să poată fi preluate de anchetatorii desemnați de procurorul general, la propunerea CSM.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *