Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România va achita datoria de 60 de milioane de euro către Agenția Spațială Europeană

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2022 Etichete: , ,

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 5 octombrie, o Hotărâre prin care România se angajează să achite datoria de 330 de milioane de lei către Agenția Spațială Europeană (ESA). Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a precizat că țara noastră își va recupera dreptul de vot în cadrul ESA, ceea ce ar reprezenta „o mare victorie pentru comunitatea științifică”.

Este o promisiune îndeplinită, o mare victorie pentru comunitatea științifică din România și un gest vital înaintea consiliului ESA din noiembrie. România își recuperează astfel dreptul de vot în cadrul ESA, pierdut acum mai bine de patru ani. România va putea participa cu drepturi depline la Consiliul ESA din această această toamnă, care se reunește o data la 3 ani și care stabilește programele și proiectele agenției pentru următorul ciclu”, a transmis ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Concret, Hotărârea adoptată de Guvern prevede că România va plăti 330.000.000 de lei (aproximativ 60 de milioane de euro), reprezentând contribuția restantă pentru anii 2019, 2020 și plata parțială pentru anul 2021 la programele opționale ale ESA.

În ceea ce privește restul contribuției pentru anul 2021 și contribuția pentru anul 2022, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, plata va fi realizată până la finalul anului.

România ar urma să-și recâștige dreptul de vot până la 31 ianuarie 2023, arată Ministerul Cercetării.

Țara noastră a intrat în Agenția Europeană Spațială în anul 2011, iar autoritatea care reprezintă țara noastră în ESA este Agenția Spațială Română (ROSA).

Între anii 2017 și 2019, Guvernul, condus atunci de social-democrați, a refuzat să plătească contribuția României la ESA, lucru ce a atras datorii de peste 100 de milioane de euro și pierderea dreptului de vot a țării noastre în cadrul Agenției Spațiale.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii