Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


USR depune moțiune simplă împotriva ministrului Justiției

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 23 februarie 2022

USR va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului, miercuri, 23 februarie. Decizia a fost luată în ședința Biroului Național al USR de miercuri.

„Am luat câteva decizii. Prima decizie importantă este că am decis să depunem moțiune simplă împotriva ministrului Predoiu, ministrul Justiției, pentru că așa zisa desființare a SIIJ, promovată de dânsul în Parlament, este o adevărată mascaradă. Pentru asta, depunem moțiune simplă săptămâna viitoare”, a anunțat miercuri, 23 februarie, Ionuț Moșteanu.

Ulterior, într-un comunicat de presă, formațiunea condusă interimar de Cătălin Drulă a precizat că „pentru modul în care s-a transformat în apărătorul politicienilor și magistraților certați cu legea, care vor să scape de anchetele DNA, ministrul Cătălin Predoiu trebuie să plece din funcție”.

„Cred că în momentul acesta, Liviu Dragnea e foarte mândru de ministrul Predoiu, nu și-ar fi imaginat că Secția Specială, creația lui, va fi desăvârșită, perfecționată, de un PNL-ist. Sper că planul este clar acum pentru toată lumea: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Ceea ce se întâmplă ne dovedește că PNL și Klaus Iohannis nu au vrut niciodata reforma Justiției. Au susținut Justiția doar de fațadă, acum se văd clar adevăratele lor intenții”, a precizat Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și liderul deputaților USR.

USr susține că Predoiu a ignorat total faptul că un proiect de desființare a Secției Speciale se afla deja în procedură parlamentară avansată.

„Este vorba de proiectul conceput de fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, proiect asupra căruia s-a pronunțat Comisia de la Veneția, salutând intenția Guvernului de atunci de a reforma sistemul judiciar și de a restabili competența parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT.

Ministrul Cătălin Predoiu a preferat, în schimb, să vină cu propriul proiect de lege, pe care coaliția PSD-PNL-UDMR să-l adopte pe repede-înainte, cu nerespectarea termenului pentru dezbatere publică și fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, deși este cunoscut faptul că opinia forului internațional va veni în curând, în cursul lunii martie, ca urmare a demersurilor întreprinse de USR”, potrivit sursei citate.

De asemenea, partidul mai reclamă că „prin forma Predoiu”, Secția Specială este reorganizată și întărită, fiind bifate obiectivele celor certați cu legea – politicieni și magistrați – de a scăpa de anchetele DNA și de a-și putea alege magistrații care să-i ancheteze.

Context

Proiectul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost adoptat luni, 21 februarie, în plenul Camerei Deputaților, urmând să fie trimis la Senat, for decizional în acest caz.

Acesta a fost adoptat de Camera Deputaților cu 205 de voturi „pentru” și 90 de voturi „împotrivă”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *