Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE Ședință crucială la CSM, pentru avizarea proiectului de desființare a SIIJ / Cinci magistrați vor vota împotrivă

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2022

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit vineri, de la ora 09:30, pentru a alege noul preşedinte al CSM, după cum prevede primul punct pe oridnea de zi a ședinței de vineri, 11 februarie. Tot astăzi, plenul CSM este așteptat să dea un aviz pe proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), așa numita Secție Specială.

Noul președinte al CSM nu a mai fost ales, mai mulți membri ai plenului cerând scoaterea de pe ordinea de zi a primului punct, pentru că nu a fost depusă nicio candidatură pentru această pozție. Astfel, s-a trecut direct la avizarea proiectului de lege pentru desființarea SS.

Main News vă ține la curent cu cele mai importante momente și declarații:

12:50 – S-au încheiat dezbaterile privind avizarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

12:32 – „SIIJ este ineficientă”, a declarat, la rândul său, Bogdan Mateescu, președintele interimar al CSM.

12:20 – Bogdan Mateescu a rugat membrii CSM să „iasă din zona argumentelor personale” și să se revină la chestiunile de drept, după ce Gabriela Baltag l-a acuzat pe Cătălin Predoiu că nu s-a consultat cu toți membrii CSM pentru proiectul de desființare a SIIJ.

Judecătoarea Baltag i-a răspuns imediat și a spus că nu se poate acest lucru, pentru că „ministrul Predoiu a făcut-o personal”.

La rândul său, Cătălin Predoiu i-a răspuns judecătoarei că a avut consultări cu cine a vrut să participe, ceea ce nu a fost cazul Gabrielei Baltag.

12:02 – Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a venit cu precizări la observațiile aduse de membrii CSM.

11:52 – Procurorul Tatiana Toader a apreciat și ea că „asistăm la o reorganizare” a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

11:47 – Andrea Chiș a susținut că SIIJ este un „fel de rățușcă urâtă” despre care unii așteptau să se transforme „într-o lebădă”. Apoi, ea a comparat Secția Specială cu filmul „Terminator SIIJ 1”, iar cu acest proiect de lege ar urma să avem „un Terminator 2 și mai puternic”.

„Acest SIIJ doi poate fi mult mai nociv decât primul”, a subliniat Chiș.

11:33 – Schimb de replici între Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM, și procurorul Cristian-Mihai Ban.

11:13 – Procurorul Cristian-Mihai Ban a venit cu observații asupra proiectului, pe care i le-a înmânat președintelui interimar al CSM.

„Avizul meu va fi unul negativ”, a declarat el, după ce precizat că are 4 observații „mari și late”.

„De ce negativ? Pentru că și eu consider că nu suntem în prezența unei desfiiințări a SIIJ, ci o reorganizare a acestui SIIJ în mai multe SIIJ-ulețe”, a afirmat acesta.

„Sunt aproape 8.000 de dosare, deci aproape fiecare magistrat din România are dosar la această structură de parchet. În patru ani a reușit performanța să aibă zero condamnări și zero rechizitorii privind infracțiuni în sistem. De ce nu au mers lucrurile? Trei sunt cauzele – ineficiența din cauza lipsei de specializare a procurorilor, lipsa de acoperire teritorială și modalitatea falimentară de numire, tocmai de către plenul CSM, a procurorilor din această structură de parchet”, a explicat procurorul.

11:01 – Magistratul Simona Marcu a afirmat că „SIIJ reprezintă cea mai înaltă formă de neimplicare a politicului”.

„Politicul nu are niciun fel de implicare, nici direct, nici indirect. De aceea am insistat să se pună în discuție și să se voteze punctul meu de vedere referitor la neimplicarea politicului în numirea procurorului șef de secție la secția care urmează să preia competența de investigare a acestor infracțiuni”, a declarat judecătoarea.

10:56 – Procurorul Florin Deac a declarat că votul său va fi, de asemenea, negativ.

10:41 – Evelina Oprina a declarat că proiectul „a fost scris pe genunchi”. Și ea a precizat că avizul asupra proiectului va fi unul negativ.

„Avizul meu astăzi va fi public și va fi negativ”, a punctat ea.

10:35 – Și Mihai Bălan a punctat ca va da aviz negativ proiectului.

„Eu voi da aviz negativ acestui proiect. Voi da aviz negativ, dar aș vrea să văd acum susținătorii acestei structuri câți vor da aviz negativ, pentru că și alții vor da aviz negativ și vor putea avea cel mai puternic aviz negativ. Acum se va vedea dacă cei care au susținut existența acestei secții… acum se va vedea dacă au crezut realmente în acest SIIJ. Dacă mă pun în situația lor, prezentul proiectul este clar un regres. Eu dacă aș fi susținător al SIIJ nici nu aș achiesa. Va fi o surpriză probabil”, a punctat el.

Mihai Bălan a mai adăugat că dacă proiectul primește aviz favorabil, Ministerul Justiției „trebuie să-și pună o întrebare”.

„Dacă dvs., mă refer la MJ, va primi din partea CSM un aviz pozitiv pe acest proiect, abia atunci trebuie să vă puneți o întrebare. Cum se poate ca noi toți, care unii vor desființarea SIIJ și alții nu vor desființarea, totuși achiesăm la ceva ce nu mulțumește pe nimeni”.

10:28 – Judecătorul Mihai Bălan a opinat că „acest proiect de lege conține, din punctul meu de vedere, o eroare materială, dar care odată corectată ar da o cu totul altă semnificație proiectului”.

„La art. 1 scrie că „la data intrării în vigoare a acestei legi, se desfiinţează SIIJ-ul” – eroarea este că scrie că desființează, când de fapt se reorganizează. Aceasta este greșeala”, a explicat el.

10:20 – Baltag a reiterat că va vota împotriva proiectului – „Eu voi vota împotriva acestui proiect, pentru că nu este un proiect care vrea să aducă adevărul la suprafață. Este, de fapt, un proiect care, cum spunea dl avocat Victor Alistar atunci când eram într-un fel de opoziție, este un proiect de schimbare a polilor de putere. Este regretabil, proiectul a fost făcut de magistrați. Fără nicio virgulă schimbată. Nu magistrații trebuie să facă legile în țara asta. Nu noi trebuia să facem acest proiect”.

10:05 – Judecătoarea Gabriela Baltag a precizat că a susținut Secția Specială și o va susține în continuare, astfel că avizul său va fi unul negativ.

„Domnule ministru, eu voi da un aviz negativ. Știu că doriți un aviz pozitiv curat. Nici cei care au susținut SIIJ-ul înainte nu și-au schimbat opțiunea. Proiectul nu aduce niciun fel de garanție pentru judecătorii acestei țări. E o întaorcere la ce era înainte. S-a schimbat competența pe urmărire penală și pe judecată. Nu ați adus niciun argument de ce astăzi urmărriea penală față de judecătorii, tribunale trebuie efectuată descentralizat, la nivelul curților de apel, iar colegii noștri de la curțile de apel s-au dus la centru. Nu aveți nicio justificare, e o modificare de ultim moment.

Știți foarte bine că teritoriul a adus cele mai mari nenorociri, pe plan local animozitățile sunt mai puțin știute de cei de la centru, dar ele există, domnule ministru! (…)”, a declarat aceasta.

09:58 – Predoiu a cerut plenului CSM să dea un aviz favorabil proiectului pentru desființarea Secției Speciale.

09:45 – Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, face o sinteză a proiectului de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

09:40 – Judecătoarea Andrea Chiș a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a primului punct – „alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii”

„Eu o să solicit să scoatem de pe ordinea plenului acest punct (1 – n.red.), pentru că nu avem nicio candidatură… nu se impune amânarea, pentru că ar trebui să avem ce să amânăm. Solicit direct scoaterea de pe rol a acestui punct”, a afirmat ea.

Evelina Oprina a menționat că este de acord cu solicitarea judecătoarei Chiș.

09:34 – Judecătoarea Gabriela Baltag i-a reproșat lui Bogdan Mateescu că nu el este cel care trebuie să conducă ședința de plen de astăzi, ci vicepreședintele Nicolae Solomon.

„Azi sunt prezentă la ședință, pentru că a doua convocare a fost făcută de dl. Solomon și îl rog să preia conducerea plenului, pentru că dvs sunteți contestat, nu dvs trebuie să conduceți plenul de azi”, a declarat Baltag.

Ulterior, și Evelina Oprina a precizat că participă la această ședință, „în urma convocării semnată de dl vicepreședinte Solomon”.

09:30 – A început ședința plenului CSM. Aceasta se desfășoară online.

Context

În data de 16 decembrie 2021, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al CSM, a fost votat interimar la șefia CSM, iar procurorul Nicolae Solomon a fost votat în funcția de vicepreședinte.

Trei judecătoare i-au cerut atunci demisia lui Bogdan Mateescu – Gabriela Baltag și Andrea Chiș, singurele candidate pentru șefia CSM, dar care au fost respinse, și Evelina Oprina.

Marți, 11 ianuarie, o ședință a plenului nu s-a putut desfășura, întrucât cei 7 membri ai forului au decis să nu participe, în semn de protest față de majoritatea din Consiliu.

Până acum câteva săptămâni contracandidate pentru șefia CSM, judecătoarele Andreea Chiș și Gabriela Baltag au format o alianță de conjunctură, alături de Mihai Bălan, Evelina Oprina, Cristian Mihai Ban, Tatiana Toader și Florin Deac, din cauza nemulțumirilor legate de interimatul conducerii.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Andreea Chiș l-a acuzat pe Bogdan Mateescu, fostul președinte și totodată cel care a fost votat pentru a asigura interimatul, că ocupă ilegal această funcție. La rândul lor, judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina acuză că hotărârea plenului prin care Bogdan Mateescu asigură interimatul contravine prevederilor Constituției.

„Din punctul nostru de vedere, (n.r. – hotărârea prin care Bogdan Mateescu asigură interimatul) este neconformă cu prevederile constituţionale şi legale şi generează o serie de vulnerabilităţi, cu importante consecinţe pe planul tuturor raporturilor şi relaţiilor în care se manifestă Consiliul Superior al Magistraturii”, au opinat cele două judecătoare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *