Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Procurorii din CSM dau vina pe „pasivitatea” parlamentarilor, după decizia Înaltei Curți care va afecta mii de dosare

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis miercuri, 26 octombrie, că, prin decizia dată cu o zi în urmă de Înalta Curte de Casație și Justiție, o serie întreagă de procese penale vor înceta și susține că vina aparține parlamentarilor și guvernanților care nu au clarificat legislația în baza deciziilor Curții Constituționale.

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, că prescripția răspunderii penale este considerată drept lege penală mai favorabilă, lucru ce va afecta dosarele aflate pe rolul instanțelor. Detalii, aici.

Secția pentru procurori constată că aplicarea directă în cauzele penale aflate în curs de urmărire penală sau în fața instanțelor judecătorești, în diverse stadii procesuale, va determina încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru comiterea unor infracțiuni, dintre care unele foarte grave”, se arată în comunicatul Secției pentru procurori a CSM.

Dezbaterea judecătorilor vine pe fondul celor două decizii date de Curtea Constituțională în ceea ce privește prescripția, anume 297/2018 și 358/2022, iar procurorii din CSM susțin că situația a fost generată „de pasivitatea puterilor legislativă și executivă de a interveni”.

Astfel, s-a ajuns ca pentru o perioadă de 4 ani legislația penală să prevadă doar prescripția generală a răspunderii penale, termene legale care au fost oricum reduse de legiuitor prin Codul penal intrat în vigoare în anul 2014. Ca o consecință, nu mai este sancționată, așa cum este și firesc, doar pasivitatea organelor judiciare în derularea procedurilor penale, urmând a fi închise și cauze în care au fost efectuate ritmic acte procesuale, dar cărora nu li se mai recunoaște un efect întreruptiv de prescripție”, reclamă procurorii.

În plus, anchetatorii menționează că se vor confrunta cu „sentimente de insatisfacție și demotivare profesională”, pe măsură ce dosarele vor fi închise de judecători.

Totodată, procurorii din CSM arată că există „numeroase” alte prevederi din Codul penal și din Codul de procedură penală declarate neconstituționale începând cu anul 2014, dar asupra cărora parlamentarii nu au intervenit.

Aplicarea directă a acestor Decizii de către organele de urmărire penală implică de multe ori așteptarea formării în timp a unei jurisprudențe unitare în materie a instanțelor judecătorești, cu consecințe directe și ireversibile asupra celerității, calității, predictibilității și credibilității actului de justiție”, potrivit sursei citate.

În anul 2021, existau 42 de prevederi din Codurile penal și de procedură penală care nu erau puse în acord cu deciziile CCR. Detalii, aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii