Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Zona euro, în fața unei recesiuni iminente

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Zona euro intră „aproape sigur” într-o recesiune, conform unor sondaje de luni, 5 septembrie, realizate de Reuters, care arată o „agravare a crizei costului vieții” și o perspectivă sumbră, care îi face pe consumatori reticenți la cheltuieli. 

Banca Centrală Europeană (BCE) este acum sub presiune deoarece inflația se ridică la peste de patru ori ținta de 2%, atingând un record de 9,1% luna trecută. Astfel, BCE se confruntă cu perspectiva unei creșteri agresive a ratelor dobânzilor chiar în momentul în care economia intră în recesiune.

Euro a ajuns luni, 5 septembrie, la minimul ultimilor 20 de ani, sub paritate cu dolarul, după ce Gazprom a anunțat că va închide alimentarea cu gaz prin Nord Stream 1.

Mai mult, preţurile gazelor de pe continent au crescut luni, 5 septembrie, cu până la 30%, stârnind temeri legate de un deficit al gazelor şi întărind aşteptările pentru o recesiune şi o iarnă grea, întreprinderile şi gospodăriile fiind afectate de preţurile mari ale energiei.

CITEȘTE ȘI: Miniștrii de Finanțe din G7 au confirmat că vor plafona prețul petrolului rusesc / Declarația oficialilor omite detalii cheie ale planului

Sursa citată mai spune că indicele final privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) a scăzut în august la un minim al ultimelor 18 luni, de la 49,9 în iulie, ajungând sub estimarea preliminară de 49,2.

„Sondajele PMI semnalează că zona euro intră în recesiune mai devreme decât am crezut anterior, în frunte cu cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că zona euro va trece printr-o recesiune mai lungă, de trei trimestre”, a declarat Peter Schaffrik, economist la Royal Bank of Canada.

Această perspectivă de recesiune a lovit încrederea investitorilor în zona euro, care a scăzut și ea în septembrie la cel mai scăzut nivel din mai 2020, a arătat un alt sondaj.

În Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, sectorul serviciilor a încetinit şi a reuşit doar să obţină o creştere modestă, managerii de achiziţii spunând că perspectivele sunt dificile.

Industria serviciilor din Italia a revenit la o creştere modestă, dar în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie, companiile fiind îngrijorate că inflaţia va afecta profiturile şi cererea clienţilor.

În Marea Britanie, economia a încheiat luna august pe un nivel mult mai slab decât se credea anterior, deoarece activitatea generală a afacerilor s-a contractat pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune, a arătat PMI-ul său.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *