Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ucraina a avertizat că Federația Rusă plănuiește să faciliteze „adopții ilegale” ale copiilor deportați

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 aprilie 2022

Ministerul ucrainean de Externe a tras un semnal de alarmă joi, 14 aprilie, avertizând că există un risc foarte mare ca autoritățile ruse să faciliteze adopțiile ilegale de copii ucraineni, ce au fost forțați să părăsească țara afectată de invazia Armatei Ruse.

Autoritățile din Ucraina continuă seria de acuzații la adresa Federației Ruse în ceea ce privește deportările „ilegale și forțate” ale cetățenilor ucraineni pe teritoriul țării vecine.

Ministerul de Externe susține că, printre aceștia, se numără „copii orfani, copii privați de îngrijirea parentală și copii ai căror părinți au fost uciși în urma agresiunii militare a Rusiei”.

Există o amenințare flagrantă potrivit căreia copiii ucraineni ar putea fi adoptați ilegal de cetățenii ruși fără să se ia în calcul legislația din Ucraina”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul ucrainean de Externe.

Totodată, instituția susține că există informații potrivit cărora Ministerul rus al Educației ar urma să semneze mai multe înțelegeri cu așa-zisele republici independente Donetsk și Lugansk prin care copiii orfani „deportați ilegal” să fie dați în grija unor familii din Federația Rusă.

Diplomații ucraineni mai acuză Federația Rusă că este implicată în „răpirea copiilor și distrugerea viitorului națiunii ucrainene” și cer Organizației Națiunilor Unite (ONU) să aibă o „reacție decisivă”.

Context

Informațiile potrivit cărora cetățeni ucraineni sunt forțați de autoritățile ruse să se stabilească în țara vecină continuă să apară.

La începutul săptămânii, publicațiile britanice transmiteau că Vladimir Putin ar fi semnat un decret prin care a obligat 95.739 de civili din regiunile Donetsk și Lugansk, controlate de separatiștii pro-ruși, să se mute în Siberia sau Cercul Arctic pe parcursul lunii trecute.

În luna martie, Ambasada SUA din Kiev acuza Rusia că 2.389 de copii din cele două regiuni controlate de separatiști au fost „îndepărtați ilegal” și trimiși în țara vecină. Moscova a respins acuzațiile.

Între 21 și 23 februarie, imediat după ce Vladimir Putin a recunoscut așa-zisa independență a celor două regiuni și înainte de a ordona invazia Ucrainei, 113.000 de cetățeni din Donetsk și Lugansk au fost mutați în Rusia, potrivit datelor furnizate de ONU.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *