Fugarul Paul al României, surprins într-o zonă de lux a Parisului FOTO
Paul al României, condamnat în decembrie 2020 la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, a fost văzut recent în Paris, alături de soția sa, Lia, potrivit national.ro.
Deși inițial s-a stabilit ca Paul al României să fie extrădat, Curtea de Apel din Malta a respins luni, 12 august, această primă decizie și a admis apelul formulat de avocații fugarului. Magistrații maltezi susțin că autointitulatului prinț i s-ar încălca drepturile în penitenciarele din România. Decizia este definitivă.
Astfel, Paul al României și soția sa, Lia, au fost văzuți recent la Paris, pe Rue du Faubourg Saint-Honoré.
Strada Rue du Faubourg Saint-Honoré este faimoasă pentru prezența magazinelor de lux ale celor mai renumite case de modă internaționale, precum și pentru clădiri emblematice, cum ar fi Palatul Élysée, reședința oficială a președintelui Franței, și ambasade importante, precum cea a Statelor Unite și a Regatului Unit.
Paul a purtat haine în tonuri de toamnă, iar Lia și-a completat ținuta cu o eșarfă la modă.
Potrivit sursei citate, Lia și Paul au intrat apoi în hotelul de cinci stele Mandarin Oriental. Amenajat într-un palat istoric, Mandarin Oriental este situat la doar 150 de metri de Place Vendôme și la numai 10 minute de mers pe jos de renumitul bulevard Champs Elysées.
Context
La data de 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis un mandat european de arestare împotriva lui Paul-Philippe al României, în vederea executării pedepsei definitive de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, în dosarul „Ferma Băneasa”.
Fugarul a fost arestat în Franța, fiind declanșată o procedură de predare în privința sa, dar a fost încheiată printr-o hotărâre a Curții de Apel din Paris, rămasă definitivă, prin care refuza executarea mandatului european de arestare emis de autoritățile române.
„Decizia de refuz a instanței franceze a fost întemeiată pe motivarea că locul de păstrare a proceselor verbale de depunere a jurământului de către judecători ar fi incert. Iar această deficiență sistemică ar fi avut incidență asupra procedurii penale împotriva lui Paul-Philippe al României în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, din moment ce procesul verbal de depunere a jurământului de către unul dintre cei trei judecători din completul de judecată care a trebuit să judece cauza în discuție nu ar fi putut fi găsit, iar un alt judecător din cadrul acestui complet de judecată ar fi depus jurământul numai în calitate de procuror”, conform Ministerului român al Justiției.
În aprilie 2024 Paul al României a fost arestat în Malta în temeiul mandatului european de arestare emis împotriva sa, autoritățile malteze au refuzat executarea mandatului având în vedere condițiile de detenție de care ar beneficia persoana în cauză în România în eventualitatea predării, decizie care a fost casată cu trimitere spre rejudecare.
Ulterior, instanța de fond din Malta a dispus predarea fugarului, însă aceasta a fost atacată, iar judecătorii din Malta au decis că extrădarea nu este posibilă, invocând faptul că autoritățile române nu au demonstrat că Paul ar beneficia de condiții umane de detenție, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Comentarii