Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


SURSE Cum și-ar fi împărțit mita polițiștii și inspectorii implicați în contrabanda cu parfumuri de 25 de milioane de euro – FOTO

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 13 martie 2021 Etichete: , , ,

Un inspector vamal implicat în rețeaua care ar fi adus ilegal în țară sute de mii de parfumuri contrafăcute ar fi luat cea mai mare parte din mită, jumătate, potrivit unor surse Main News. Doi polițiști ar fi primit, împreună, aproape un sfert din șpagă. Potrivit procurorilor, parfumurile valorau 25 de milioane de euro pe piață, dacă erau vândute ca fiind originale.

Astfel, un inspector vamal ar fi primit 50%, un alt inspector 10%. Fiecare polițist ar fi încasat tot 10% din mită, în vreme ce un declarant vamal ar fi luat și el zece procente din bani. Subalternul său, la fel, potrivit surselor Main News.

Procentele sunt aferente unei tranșe din șpagă. Proporția ar fi fost menținută pentru întreaga mită, de aproape 500.000 dolari.

Rețeaua de la malul mării

Comisarul șef de poliție din cadrul BCCO Constanța și agentul șef principal de poliție din cadrul SCCO Porturi Maritime, implicați în dosarul ce vizează introducerea ilegală în țară de parfumuri contrafăcute, au fost plasați sub control judiciar. Procurorii DIICOT au reținut, în același dosar, alți 9 inculpați, dintre care 2 vameși.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Polițiștii implicați în dosarul de contrabandă cu parfumuri contrafăcute, plasați sub control judiciar. Doi vameși au fost reținuți

Aceștia sunt bănuiți că ar fi primit 489.000 de dolari sub formă de mită, sumă ce reprezenta aproximativ 1 dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.

Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

Cum ar fi funcționat gruparea

Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă, spun procurorii DIICOT.

Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud. Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor. Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale”, arată anchetatorii.

În sprijinul grupării, au fost cooptați și un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care ar fi asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, ar fi oferit „garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate”.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Polițiști și vameși, implicați într-un dosar de contrabandă cu parfumuri contrafăcute. Mită de 1 dolar pentru fiecare parfum intrat în țară

Foto: DIICOT

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW