Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Războiul din țara vecină | UE denunţă „crimele de război” comise de Federația Rusă în Ucraina

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 martie 2022

Este a treia săptămână a războiului din Ucraina. Armata Rusă își continuă bombardamentele asupra zonele locuite de civili din Kiev și alte regiuni ale țării, provocând pierderi de vieți omenești. Potrivit Ministerului japonez al Apărării, citat de CNN, patru nave de război ale Federației Ruse, au trecut prin strâmtoarea Tsugaru, transportând posibil trupe și vehicule de luptă în Ucraina. 

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 22-a zi de război în Ucraina:

21:48 – Uniunea Europeană a condamnat joi „grave încălcări ale dreptului umanitar” şi „crime de război” comise de Federația Rusă în Ucraina. Declarația aparține șefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. Înaltul oficial a subliniat că liderii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere pentru aceasta, potrivit Agerpres.

21:23 – Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat joi seară că este de acord cu „opinia” exprimată miercuri de preşedintele Joe Biden, privind comiterea de către Rusia a unor „crime de război” în Ucraina.

21:08 – Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, joi seara, că în Ucraina există un război în care preşedintele rus Vladimir Putin „a surprins lumea cu revendicări despre lumea veche, cu încercarea de a construi un sistem care să se lupte cu sistemul globalizării”, transmite News.ro.

21:00 – Liderul Republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a anunţat joi, la trei săptămâni de lansarea invaziei ruse în Ucraina, că „o mie” de voluntari ceceni sunt pe drum pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP.

20:29 – Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Rejnikov a îndemnat joi, 17 martie, Uniunea Europeană (UE) să-l considere pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un „criminal de război”, iar pe europeni să-şi intensifice livrările de armament pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forţelor Moscovei, relatează AFP, preluată de News,ro.

DETALII AICI – Ucraina cere Uniunii Europene să-l recunoască pe Putin drept „criminal de război”

20:14 – Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că invadarea Ucrainei de către Rusia a trimis „un şoc electric” NATO şi că i-a dat o nouă claritate strategică de care avea nevoie, relatează Reuters, agenție citată de Agerpres.

19:30 – „Rusia nu va pierde acest război”, a declarat președintele Belarusiei, Aleksandr Lukaşenko, citat de agenția rusă de știri TASS, controlată de stat. Liderul belarus a vorbit și despre oferta Moscovei pentru a înceta focul în Ucraina, pe care Volodimir Zelenski ar trebui să o accepte imediat. În caz contrar, „în scurt timp va trebui să semneze un act de capitulare”.

DETALII AICI – Lukaşenko: Rusia nu va pierde acest război. Dacă nu acceptă să semneze un acord cu Putin, Zelenski va trebui să capituleze

19:22  – Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că poziția NATO este foarte clară și nu va institui o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pentru că „nu vrea un conflict cu Federația Rusă”.

„NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă. NATO dorește să întreprindă orice se poate întreprinde pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de granițele în care se desfășoară acum. Măsurile pe care le-a luat NATO, pe care le-a luat Uniunea Europeană sunt de tip sancțiuni economice. În consecință, impunerea unei zone în care nu se poate zbura, un no-fly zone, nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă în care nu se poate zbura se poate impune doar militar, și nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziție este foarte clară și România s-a raliat la această poziție”, a afirmat, joi, președintele țării noastre.

MAI MULTE DETALII AICI – Zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei / Klaus Iohannis: NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă

19:10 – Consiliul Europei a anunțat astăzi că suspendă relaţiile cu Belarusul, din cauza „participării active a acestei ţări” la invazia rusă a Ucrainei.

18:32 – Miniştrii de Externe din cadrul G7 au adoptat, joi, o declarație comună, în care susțin că este necesar ca autorii crimelor de război comise în Ucraina, unde armata rusă este acuzată de faptul că bombardează civili, trebuie să „să dea socoteală” în justiţia internaţională.

18:15 – 30.000 de persoane au fost evacuate, într-o singură săptămână, din oraşul Mariupol, asediat intens de armata rusă. Anunțul a fost făcut de autorităţile locale.

18:02 – 21 de persoane și-au pierdut viața și alte 25 au fost rănite în Merefa, regiunea Harkov, în urma unui atac al Federației Ruse, a informat Procuratura din regiunea Harkov, citată de The Kyiv Independent.

10 dintre persoanele rănite se află în stare critică. Sursa citată mai relatează că o școală locală și un centru comunitar au fost distruse.

17:38 – Avocații Ucrainei și Federației Ruse redactează, în aceste zile, un draft al unui acord de pace, notează The Guardian. Numai că totul ar depinde de dorința Rusiei de a accepta un acord pentru încetarea focului, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

17:33 – Agenția Spațială Europeană a anunțat că a suspendat una dintre misiunile la care participa și Federația Rusă, din cauza invaziei în Ucraina, relatează The Guardian. Este vorba de o misiune prin care se urmărea lansarea unui Rover pe Marte în luna septembrie.

17:30 – Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, răpit săptămâna trecută, a fost eliberat, miercuri, în schimbul a nouă militari ruși capturați, relatează, joi, Agerpres.

16:40 – Președintele american Joseph Biden va discuta vineri, 17 martie, cu omologul său chinez Xi Jinping, pe agendă fiind și războiul din Ucraina, a anunțat Casa Albă.

16:03 – Cele două părți au reluat negocierile, folosind canale de comunicare criptate, iar iar multe subgrupuri discută problemele umanitare, economice și juridice, notează agenția UNIAN.

15:20 – 15.286 de cetățeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 ore, arată datele Poliției de Frontieră.

15:17 – Deși oficial portalul de presă guvernamental rusesc Sputnik a fost interzis în România, la fel și în Republica Moldova, utilizatorii din țara noastră sunt expuși în continuare la propagandă pro-Kremlin în limba română. Mai multe detalii aici.

15:13 – Avionul care îl transporta joi, 17 martie, pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, de la Moscova la Beijing, a făcut cale întoarsă, notează ziarul german Bild. Mai multe detalii aici.

13:19 – Discuţiile dintre Rusia şi Ucraina urmează să continue joi, iar delegaţia rusă este pregătită să lucreze „non-stop”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă, Interfax.

12:53 – Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la ora 21:00 pentru a lua în discuție situația umanitară din Ucraina, notează CNN.

11:49 – În cadrul unei discuții cu șeful administrației militare regionale din Lviv, ambasadorul Chinei, Fan Xianrong a transmis că țara asta nu va ataca niciodată Ucraina, relatează CNN.

Sursa foto: FREE Photo Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW