Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Războiul continuă în Ucraina / Ministrul ucrainean de Externe: Peste 1.000 de voluntari din 16 țări vor să lupte pentru Ucraina

By Redactia , in Stirile zilei , at 2 martie 2022 Etichete: , , ,

A 7-a zi de război în Ucraina. Capitala Kiev a fost bombardată intens în noaptea de marți spre miercuri, după cum a anunțat în urmă cu o zi Ministerul Apărării din Rusia. Presa ucraineană relatează că orașul din sud Herson ar fi fost cucerit de ruși, dar nu în totalitate, ci doar parțial. Și Mariupol a fost bombardat puternic de forțele ruse noaptea trecută, dar nu a fost cucerit.

Patru persoane au murit în oraşul ucrainean Jîtomîr, după ce mai multe locuințe au fost lovite marţi de o rachetă de croazieră rusă care ar fi vizat o bază aeriană din apropiere. Între timp, se tot discută despre o nouă rundă de negocieri pentru pace, care ar putea avea loc în această seară.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina

24 februarie             25 februarie             26 februarie             27 februarie            28 februarie            1 martie

Hartă în timp real cu mișcările trupelor rusești în Ucraina

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 7-a zi de război în Ucraina:

21:00 – Potrivit informațiilor din presa ucraineană, sirenele anti-aeriene se aud din nou în Kiev și Harkov. Bombardamentele ar fi lovit inclusiv Gara din Capitala Ucrainei.

20:20 – Peste 7.000 de soldați ruși au murit în Ucraina, potrivit datelor transmise de un consilier al președintelui ucrainean, relatează the Guardian. Federația Rusă a anunțat că numărul soldaților ruși uciși în Ucraina e de aproximativ 500.

19:40 – Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, susține că următoarea rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc joi, potrivit Agerpres. Oficialii de la Kiev au confirmat că delegația ucraineană se îndreaptă către locul negocierilor.

În paralel, David Arakhamia, un oficial ucrainean, membru al Partidului Slujitorul Poporului, ce îl susține pe președintele Volodymyr Zelenskiy, a scris, pe Facebook, că negocierile vor începe de miercuri seară, relatează agenția Interfax Ucraina.

19:11 – Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția prin care îi cere Federației Ruse să-și retragă trupele din Ucraina. Federația Rusă, Siria, Belarus, Coreea de Nord și Eritrea au votat împotrivă.

18:40 – Aproximativ 836.000 de ucraineni au fugit din țară, de la începutul războiului, potrivit Kyiv Independent.

18:00 – România a preluat primii pacienți răniți în războiul din Ucraina. Mai multe detalii, aici.

17:43 – Parlamentul Federației Ruse a propus ca persoanele care transmit informații (considerate drept „fake news” în Rusia) despre războiul din Ucraina să riște până la 15 ani de închisoare, relatează Kyiv Independent.

17:21 – Dmytro Kuleba, ministrul de Externe, susține că voluntari din 16 țări și-au exprimat intenția de a lupta alături de Armata Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Numărul lor trece de 1.000 și continuăm să primim solicitări”, a adăugat Kuleba.

16:52 – Muntenegru s-a alăturat celor 38 de țări care și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele din Federația Rusă. Harta țărilor care nu mai permit avioanelor ruse să le survoleze spațiul aerian:

16:29 – Președintele Comisei Europene, Ursula von der Leyen, va avea joi o vizită în România.

Mai multe detalii, aici.

16:10 – Noi imagini din centrul Harkov-ului, după bombardamentele de miercuri:

(Sursă video: TPYXA / Telegram)

16:00 – Vladimir Putin a avut o conversație telefonică cu Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, potrivit babel.ua. Acesta din urmă i-a subliniat președintelui Federației Ruse că este necesar să se ajungă la un compromis în timpul negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia.

Un fost oficial din cadrul Consiliului Național de Securitate al Kazahstanului, Musayev, ar fi precizat că Tajikistan și Kîrgîstan și-au arătat disponibilitatea de a trimite echipament militar și muniție Armatei Federației Ruse și că oficialii din Kazahstan sunt presați să ia partea Rusiei în conflictul cu Ucraina.

15:55 – A fost interzisă circulația navelor și ambarcațiunilor civile pe Brațul Chilia.

15:50 – Aproximativ 100.000 de bilete ale unor zboruri Low-Cost au fost puse la dispoziție de WizzAir pentru cetățenii ucraineni care vor să părăsească țara invadată de Federația Rusă, potrivit Babel.ua.

De asemenea, un tren circulă zilnic, pe ruta Przemysl (un oraș din Ucraina, situat în apropiere de Lviv)-Praga. Alte două zboruri, din Kiev și Harkiv, până în Ternopil, oraș situat în apropierea graniței cu Polonia, vor fi organizate marți.

15:38 – Nici locuitorii din Melitopol nu s-au predat rușilor și rezistă eroic:

15:30 – Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși, de când Federația Rusă a invadat Ucraina, în data de 24 februarie.

15:22 – Primele victime ale războiului care ajung în țara noastră, pentru a primi îngrijiri medicale, vor fi transportate în județul Galați. Răniții vor fi internați la Spitalul Militar din Galați în cursul zilei de astăzi.

Conform Viața Liberă, cele două victime sunt civili, un bărbat de 20 de ani și o femeie de 42 de ani, amândoi fiind împușcați.

15:03 – Orașul Borodyanka după invazie:

14:42 – Rusia comasează tot mai multe trupe în apropiere de Kiev, a transmis astăzi primarul capitalei, Vitali Kliciko: „Ne pregătim să apărăm Kievul. Kievul rezistă şi va rezista”, a dat acesta asigurări, conform News.ro.

14:36 – Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 2 martie, că „pacea în Europa a fost destabilizată de acțiunea barbară a Federației Ruse de a rescrie arhitectura europeană de securitate, de aceea suntem în situația ca principiile de securitate să fie încălcate în mod vădit”.

„Atacul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să înceteze, iar dialogul și diplomația trebuie să devină principalele instrumente pentru a rezolva orice disensiune având bună credință, respect pentru integritatea teritorială a națiunilor suverane și respectul dreptului internațional”, a subliniat oficialul.

14:29 – Imagini cu centrul orașului Harkiv, după ce a fost bombardat:

14:20 – Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, care se află în prezent în închisoare, a îndemnat populaţia rusă să protesteze zilnic faţă de agresiunea militară a Moscovei în Ucraina, a scris purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh, într-o postare pe Twitter.

14:13 – Aproximativ 15.000 de persoane se află în subteran, în stațiile de metrou din Kiev, pentru a se feri de bombe, în contextul în care acestea funcționează și ca adăposturi de apărare civilă. Potrivit lui Viktor Brahinsky, șeful rețelei de metrou din Kiev, stațiile din subteran poate adăposti până la 100.000 de persoane, fiind dotate cu apă, băi, alimente și medicamente.

14:09 – O rachetă a nimerit și o școală din Harkiv:

Ocupanții au tras, de asemenea, asupra ueni unități școlare din Severodonetsk:

14:05 – Cum arată orașul Chernihiv după ce a fost bombardat:

13:57 – Mai multe spitale au fost afectate de bombardamentele rușilor, a precizat ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liashko. „De data aceasta, au fost lovite instituțiile medicale din Jîtomîr, în special centrul regional perinatal și cel de-al doilea spital din oraș, situat în. P. Pavlusenka”, a precizat oficialul pe contul său de Facebook, unde a și publicat fotografii cu unitățile medicale și distrugerile suferite, în urma atacurilor.

13:45 – În Harkiv, militarii ruși distrug clădirea istorică a consiliului municipal. O explozie a avut loc și lângă turnul televiziunii din al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

13:33 – Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Belarusului, pentru sprijinul oferit Rusiei în invazia asupra Ucrainei, a anunţat, miercuri, preşedinţia franceză a Consiliului UE. Sancţiunile vor viza „unele sectoare economice, în special industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasiu”, relatează Reuters, citată de News.ro.

13:22 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o discuție telefonică cu premierul britanic, Boris Johnson. Autoritățile britanice au anulat discursul ambasadorului Rusiei în UK în Parlamentul britanic. La rândul său, diplomatul rus nu a exclus posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice între Moscova și Londra.

13:10 – Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a precizat că momentan nu se știe când va avea loc a doua rundă de negocieri cu Federația Rusă, pentru încetarea focului și pace.

13:06 – Și în orașul Herson localnicii au făcut scut uman în fața tancurilor.

13:00 – Rusia amenință că va bombarda masiv orașul Konotop, din regiunea Sumî, dacă nu se predă. Potrivit primarului din Konotop, Artem Semenikhin, trupele rusești au transmis un ultimatum autorităților locale. Dacă locuitorii se vor împotrivi, orașul va fi bombardat cu artilerie grea.

Edilul a precizat că vrea să lupte.

12:51 – Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că, dacă ar avea loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare și ar fi distructiv, a relatat agenția de presă RIA.

12:43 – Parlamentarii PNL s-au retras din Grupul de prietenie dintre România şi Federaţia Rusă, a anunțat senatorul Daniel Fenechiu.

12:30 – Fostul preşedinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici, care în prezent se află în Minsk, este pregătit de Kremlin pentru o operațiune specială, potrivit serviciilor secrete ucrainene. Kremlinul ar putea încerca să-l proclame „preşedintele” Ucrainei, acesta fiind unul dintre scenariile Federaţiei Ruse, potrivit publicației Kyiv Independent.

„Potrivit informațiilor primite, Kremlinul pregăteşte un fel de operaţiune sau acţiune de informare privind întoarcerea fostului preşedinte Ianukovici în Ucraina sau publicarea unui apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat”, scrie și publicația pravda.

12:23 – Kremlinul a transmis miercuri că o delegație rusă este pregătită să continue discuțiile pentru pace cu Ucraina.

„Delegația noastră va fi pregătită să continue discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că delegația Moscovei se așteaptă ca discuțiile să fie reluate miercuri seara.

12:20 – Președintele francez Emmanuel Macron va susține o declarație miercuri, la ora locală  20:00 (21 ora României – n.red.), despre războiul din Ucraina.

11:59 – Luptele violente continuă în jurul Mariupol, în timp ce forțele separatiste ruse și cele susținute de Rusia au înconjurat pe trei laturi orașul din sudul Ucrainei. Mariupol are o populație de aproximativ 400.000 de locuitori.

11:41 – Forțele armate ale Ucrainei ar fi capturat șase tancuri noi într-o bătălie în apropiere de Kharkiv.

11:26 – Drapelul ucrainean a fost coborât de la ambasada țării la Moscova, a anunțat miercuri agenția de presă de stat rusă RIA. Potrivit sursei citate, un semn care indica faptul că în clădire se află ambasada ucraineană a fost, de asemenea, îndepărtat, iar ușile au fost sigilate.

11:20 – Locuitorii din Energodar (Enerhodar) s-au așezat în mijlocul străzii, fluturând steagul Ucrainei, pentru a nu-i lăsa pe militarii ruși să treacă.

Foto: Captură Twitter/ Nexta TV

10:45 – Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 2 martie, la debutul ședinței de guvern, că peste 118.000 de refugiați ucrainieni au intrat până miercuri dimineață în România, de când Federația Rusă a invadat țara vecină. Dintre aceștia peste 46.400 au rămas în țară, 18.000 fiind copii.

10:33 – Președintele ucrainean volodimir Zelenski a susținut că aproape 6.000 de ruși au murit de la începutul invaziei, cifrele avansate nefiind însă confirmate de Kremlin.

„Gândiți-vă la acest număr: Aproape 6.000 de ruși au murit. Pentru a obține ce? Pentru a obține Ucraina? Este imposibil! Acest lucru nu poate fi schimbat prin rachete, bombe, tancuri sau orice alte lovituri. Suntem în țara noastră. Iar pentru războiul împotriva noastră va exista un tribunal internațional”, a mai declarat liderul de la Kiev.

10:20 – Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva unor importanți oameni de afaceri din Rusia.

10:12 – Rușii au început să bombardeze Odesa, o explozie fiind auzită în apropierea aeroportului.

10:03 – Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, miercuri, că Ucraina urmează să primească rachete Stinger şi Javelin din străinătate pentru a se apăra de atacurile Rusiei, precum şi un alt transport de drone turceşti, relatează Reuters, potrivit News.ro.

09:57 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trimis un nou mesaj, miercuri, pentru poporul ucrainean:

„Astăzi, ucrainenii sunt un simbol al invincibilității. Un simbol al faptului că oamenii din orice țară pot deveni cei mai buni oameni de pe pământ în orice moment. Glorie Ucrainei!”, a trimis liderul de la Kiev.

09:54 – Bilanțul pierderilor suferite de trupele rusești, potrivit armatei ucrainene:

  • personal – 5840 persoane
  • avioane/aeronave – 30
  • elicoptere – 31
  • tancuri – 211
  • mașini blindate de luptă – 862
  • sisteme de artilerie – 85
  • sisteme de luptă antiaeriană – 9
  • tancuri/rezervoare de combustibil – 60
  • Automobile/vehicule – 355.

09:50 – Marina ucraineană a închis navigația în partea de nord-vest a Mării Negre pentru siguranța navigației civile, anunță armata Ucrainei.

09:45 – Echipamentele și blindatele rusești s-au transformat într-un morman de fiare la Bucha, lângă capitala Kiev.

09:40 – Muzeul de istorie locală din Ivankiv, aflat la 80 de kilometri nord-vest de capitala Kiev, a fost incendiat de militarii ruși, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

09:35 – Peste 100.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din Ucraina.

„În data de 01.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.364 de persoane, dintre care 23.862 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 5,6% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (crestere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (crestere de 1,6%)”, anunţă miercuri Poliţia de Frontieră, citată de News.ro.

09:22 – Grupul energetic austriac OMV a anunţat că a abandonat planurile de a prelua o participaţie în proiectul unui zăcământ de gaze al Gazprom şi îşi revizuieşte rolul în gazoductul Nord Stream 2, scrie Agerpres.

09:16 – A început evacuarea studenților din Harkiv, relateză Nexta TV:

09:07 – Momentul în care racheta lovește sediul poliției din Harkiv:

09:05 – Mai multe clădiri rezidențiale au fost lovite de rachete în Harkiv. Pompierii acționează, în ciuda pericolelor la care se expun.

08:50 – O rachetă rusească ar fi lovit sediul poliției din Harkiv, relatează agenția de presă UNIAN.

08:27 – The Kyiv Independent raportează explozii puternice în Harkiv.

08:14 – Bombardamente rusești au loc în regiunea Sumî și lupte de stradă în oraș. Administrația militară ucraineană a recomandat locuitorilor să nu iasă afară.

08:05 – Coreea de Sud își va întrerupe tranzacțiile financiare cu șapte mari bănci rusești și cu filialele acestora, ca parte a sancțiunilor economice impuse Rusiei.

07:52 – Sirenele de raid aerian sună miercuri dimineață în mai multe zone din Ucraina – orașul Pryluky în regiunea Cernihiv, Pyryatyn și Myrhorod în regiunea Poltava, regiunea Sumî și regiunea Kievului.

07:40 – Armata ucraineană a mai precizat că rușii „suferă pierderi în toate direcțiile”, însă nu a oferit momentan detalii despre aceste pierderi.

„Nereușind să-și avanseze forțele, inamicul continuă să lanseze rachete și bombe asupra infrastructurii critice, pentru a intimida populația civilă, care se află cu mult curaj alături de forțele armate ale Ucrainei. Moralul inamicului și voința sa de a învinge scad rapid, datorită apărării constante a trupelor noastre. Ocupanții au pierderi în toate direcțiile. Informații despre acest lucru, puțin mai târziu”, potrivit sursei citate.

07:28 – Trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkiv în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a transmis miercuri, 2 martie, armata ucraineană. Potrivit sursei citate, rușii încearcă să blocheze capitala – „În direcția Podilsk, inamicul încearcă să continue ofensiva de-a lungul graniței de la Horenychi, Hostomel, Demidiv în direcția Kyiv, pentru a bloca capitala din direcția nord și nord-vest”.

„În direcția Donețk, fără succes, agresorul s-a concentrat pe blocarea orașului Mariupol”, au mai transmis Forțele Armate ale Ucrainei.

07:15 – Trupele rusești au ocupat portul fluvial și gara din Herson, a declarat primarul orașului Herson, Igor Kolyhav, citat de Kyiv Independent. Potrivit CNN, vehicule militare rusești au intrat în Herson după un bombardament puternic și se pare că au cucerit orașul din sudul țării.

07:00 – Vladimir Putin a semnat un decret prin care le interzice rușilor să părăsească țara cu mai mult de 10.000 de dolari în valută.

06:31 – 128 de civili răniți sunt în prezent tratați în spitalele locale după ce orașul a fost bombardat puternic de forțele ruse, potrivit primarului din Mariupol, Vadym Boychenko.

06:28 – Patru persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra oraşului Jîtomîr, la vest de Kiev, potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei. Militarii ruși ar fi nimerit cu o rachetă mai multe clădiri rezidențiale, deși vizată era o bază aeriană din apropiere. Printre persoanele care au murit se numără și un copil, conform lui Anton Geraşcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean.

06:00 – Președintele Joe Biden a anunţat că Statele Unite îşi vor închide spaţiul aerian pentru companiile ruseşti, urmând ca Rusia să fie și mai izolată.

Foto: Captură Twitter/ Nexta TV

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW