Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE TEXT Audierile miniștrilor din Cabinetul Ciolacu, în comisiile parlamentare UPDATE

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 14 iunie 2023 Etichete: , , ,

Ora 16.40. Luminiţa Odobescu, ministru propus al Afacerilor Externe, a primit aviz favorabil. A primit  î 30 de voturi „pentru” avizul favorabil şi 7 „împotrivă”. Odobescu a fost propusă de PNL.  Odobescu este consilier prezidențial și a fost șefa misiunii României la Uniunea Europeană.

Ora 16.20. Ministrul propus la Investiţii şi Proiecte Europene, Adrian Câciu, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate, cu 23 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Ministrul propus precizat că şi-ar dori ca partidele din opoziție  să nu atace unele proiecte la CCR, deoarece „îngreunează” parcursul legislativ. 

Ora 16.00. Cătălin Predoiu,  ministru al Justiției în Cabinetul Ciucă  a primit, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne în Guvernul pe care îl va conduce Marcel Ciolacu. Cătălin Predoiu va fi și vicepremier.

Ora 15.00. Au mai primit avize favorabile, Gabriela Firea, propusă pentru Ministerul Familiei, Alexandru Rafila, propus de PSD pentru un nou mandat de ministru al Sănătății. , Marius Budăi(PSD), pentru un nou mandat de ministru al Muncii, Angel Tîlvăr(PSD), pentru Ministerul ApărăriI, Mircea Fechet, pentru conducerea Ministerului Mediului.

Ora. 14.00. Raluca Turcan(PNL) a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Culturii.  S-au înregistrat 17 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă” şi două abţineri. 

Ora 13.20. Marcel Boloș (PNL), propus la conducerea Ministerului Finanțelor, a primit aviz favorabil. El susține că nu vor fi introduse taxe noi, cel puțin până la sfârșitul anului 2023.  

Ora 13.00. Bogdan Gruia Ivan (PSD), propus pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul Ciolacu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor care l-au audiat. El susține că va trebui schimbată legislația după care funcționează digitalizarea, cercetarea. De asemenea, își propune să reducă birocrația.

„În materie de cercetare, funcționăm după o legislație adoptată în 2002. Suntem în 2023(…)Prima prioritate în acest domeniu reprezintă adaptarea legislației la vremurile în care trăim. E o zonă în care trebuie să debirocratizăm masiv”, a afirmat Bogdan Gruia.

Ora 12.40. Audierile miniștrilor desemnați în Cabinetul Ciolacu continuă.  Radu Oprea(PSD), candidat pentru funcția de ministru al Economiei, a fost întrebat ce presupune „patriotismul ecconomic”, despre care vorbește Marcel Ciolacu. 

„Patriotism economic înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim în continuare întreprinderile mici și mijlocii și să reușim să avem produsele de calitate pe care ni le dorim. Dacă ne uităm pe balanța comercială, vedem că deși în ultima perioadă a început un trend descendent, adică importăm mai puțin, încă suntem dezechilibrați.”, a susținut Radu Oprea, la comisiile din Parlament.

Ora 12:10. Au mai obținut avize favorabile, în urma unor audieri „maraton”: Sorin Grindeanu(PSD),desemnat să conducă Ministerul Transporturilor, Sebstian Burduja(PNL) pentru Ministerul Energiei, Adrian Veștea(PNL), desemnat pentru funcția de minstru al Dezvoltării. 

Ora 11.45. Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui  Florin Barbu(PSD) pentru portofoliul de la Agricultură cu 29 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.

Dezvoltarea agriculturii, reabilitarea sistemului de irigaţii, protejarea fermierilor români şi a României sunt „cuvintele cheie ale următoarelor luni”, a precizat Florin Barbu, în timpul audierii, în comisiile de specialitate. 

Ora 11. 30. Alina Gorghiu(PNL) a fost avizată pozitiv în comisiile parlamentare pentru funcția de ministru al Justiției. Întrebată care sunt prioritățile pentru conducerea Ministerului Justiției, Gorghiu s-a axat pe lupta împotriva corupției și asigurarea resurselor de lucru pentru „marile parchete”, așa cum sunt DIICOT și DNA.

În ceea ce privește reforma pensiilor speciale ale magistraților, Gorghiu susține că în mediul public există un „discurs panicard” cu privire la această temă. Cu toate acestea, nu a detaliat concret cum ar putea ca sistemul de Justiție să aibă magistrați, salarii și pensii decente și vârsta de pensionare care să nu afecteze activitatea desfășurată de magistrați pentru justițiabili.

Uneori a fost introdus în spațiul public un discurs ușor panicard. Mă disociez de acest discurs, dar o privesc ca pe o îngrijorare care trebuie tratată serios. Prin tratarea serioasă a problemei și prin dialog instituțional vom găsi soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme sau măcar să nu se agraveze”, a  declarat Alina Gorghiu, în timpul audierii.

Ora 11.00. Ligia Deca a fost audiată în Parlament, miercuri, 14 iunie, după ce a fost propusă de coaliția PNL-PSD, pentru un nou mandat de ministru al Educației. A primit aviz favorabil din partea comisiei de învățământ, cu 32 de voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.

Deca a detaliat noile prevederi pentru salariile personalului din Educație, stipulate în Ordonanță de Urgență și promite resurse de studiu pentru elevi din fondurile pentru Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR)

Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete din contextul PNRR 3,6 miliarde de euro, bani care vor ajunge în unitățile și instituțiile de învățământ. Peste 5.800 de școli vor beneficia de mobilier, materiale didactice și echipamente IT. La acestea se adaugă peste 1.400 de laboratoare inteligente și cel puțin 16 campusuri duale. De asemenea, vom avea și avem deja la dispoziție suma de 225 de milioane de euro pentru construire de școli noi, sustenabile, verzi, dar și consolidarea școlilor pentru a ajunge la standardele de sustenabilitate agreate în context european”, a declarat Ligia Deca, în timpul audierii la comisia de specialitate din Parlament.

Deca este propunerea PNL pentru Educație, iar în timpul mandatului său, profesorii au declanșat greva generală timp de trei săptămâni. Ea a participat la negocierile dintre sindicatele din Educație și reprezentanții Guvernului Ciucă.

Votul pentru învestirea Guvernului Ciucă este programat la Parlament, joi, 15 iunie. Avizul comisiilor de specialitate din Parlament este consultativ.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:
Reprezentanţi PSD

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii – Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea

Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan

Ministerul Muncii – Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

Reprezentanţi PNL:

Ministerul Energiei – Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei – Ligia Deca

Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului – Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii