Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sergei Lavrov, criticat de șeful rabinilor din Federația Rusă: Ar fi frumos să își ceară scuze comunității evreiești

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 mai 2022

Berel Lazar, șeful rabinilor din Federația Rusă, l-a criticat pe ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și i-a cerut să își prezinte public scuzele, după ce șeful diplomației ruse a declarat că „cei mai mari antisemiți au fost evreii”, menționând și o teorie contestată de istorici, legată de originile lui Adolf Hitler, notează Jerusalem Post

Nu mă consider îndreptățit să îi dau sfaturi șefului diplomației ruse – dar ar fi frumos să își ceară scuze comunității evreiești și să spună că a greșit. Ulterior, va fi posibil să spunem că spiritele s-au calmat”, a spus Berel Lazar, marți, după ce publicația Jewish Telegraphic Agency i-a cerut un punct de vedere în acest sens.

Șeful rabinilor din Federația Rusă, apropiat de Vladimir Putin, a mai catalogat declarațiile lui Lavrov drept „șocante”.

Criticile publice aduse de Berel Lazar ministrului rus de Externe reprezintă un fenomen neîntâlnit în Rusia, unde șefii Bisericilor s-au aliniat în spatele lui Vladimir Putin și au susținut războiul din Ucraina.

CITEȘTE ȘI: UE propune sancționarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill

Deși Lazar și Biserica pe care o conduce s-au poziționat împotriva războiului, de-a lungul invaziei s-au abținut să critice deciziile și declarațiile oficialilor de la Kremlin.

Context

O declarație făcută duminică de ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergei Lavrov, potrivit căruia originile evreiești ale președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, nu ar neaga „elementele naziste” ale țării, comparându-l cu Adolf Hitler, a generat un conflict diplomatic între Israel și Rusia, notează publicația Haaretz.

Zelenskiy este evreu? Și Hitler avea origini evreiești…Cei mai mari antisemiți sunt evreii”, a declarat Sergei Lavrov, duminică, în cadrul unui interviu acordat unei publicații din Italia.

Declarațiile lui Lavrov au fost criticate dur de oficialii israelieni. La nivel bilateral, ministrul Afacerilor Externe din Israel, Yair Lapid, a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul rus la sediul MAE pentru a-i cere să își prezinte scuzele.

Afirmațiile ministrului de Externe sunt de neiertat și revoltătoare și reprezintă o greșeală istorică. Evreii nu s-au omorât între ei în timpul Holocaustului. Cel mai josnic nivel de antisemitism este să îi acuzi pe evrei de antisemitism”, a scris Yair Lapid, pe Twitter.

Ulterior, acesta a mai adăugat că „a spune că Hitler era evreu înseamnă să îi acuzi pe evrei că s-au sinucis”.

Atacul diplomatic la adresa Israelului, țară care nu a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina, a continuat și marți.

Am acordat atenție declarațiilor antiistorice ale șefului ministerului israelian de externe Yair Lapid, care explică în mare măsură cursul actualului guvern israelian de a sprijini regimul neonazist de la Kiev”, a transmis Ministerul de Externe al Federației Ruse, într-o postare pe Twitter.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *