Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul britanic Rishi Sunak, gafă despre persoane transsexuale/ Critici din partea opoziției

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 februarie 2024 Etichete: , , ,

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, se confruntă cu critici severe din partea opoziției laburiste, urmare a unei gafe considerate a fi o remarcă „insensibilă” la adresa persoanelor transsexuale, făcută în prezența mamei unei adolescente transsexuale care a fost ucisă în 2023, conform AFP.

”Salariile din sectorul public, cheltuielile de şcolarizare, îngrijirea copiilor, al doilea referendum, definiţia unei femei, deşi, pentru a fi corect cu privire la acest punct este 99% un viraj”, a declarat Rishi Sunak, enumerând o listă lungă a ceea consideră el că sunt schimbări ale poziţiei liderului Partidului Laburist, Keir Starmer.

După apariția sa într-o emisiune TV din 2021, unde a arătat ezitare la întrebarea dacă o femeie poate avea penis, Keir Starmer a atras criticile conservatorilor, cu aripa dreaptă intensificându-și acțiunile împotriva activismului progresist.

Liderul partidului laburist a declarat că „99,9%” dintre femei nu au penis.

Rishi Sunak aduce în discuție acest comentariu făcut de principalul său adversar politic în legătură cu schimbarea de gen aproape în fiecare săptămână în Parlament, în timpul sesiunilor de întrebări adresate premierului, unde cei doi rivalizează.

Totuși, miercurea trecută, folosirea acestui argument în Camera Comunelor, în ziua în care mama unei tinere transsexuale, Brianna Ghey, care a fost ucisă anul trecut de doi adolescenți, era prezentă în Parlament, a stârnit furia membrilor partidului laburist.

”Ruşinos”, i-a replicat Keir Starmer, iar deputata Liz Trust l-a întrebat pe Rishi Sunak dacă intenţionează ”să-şi ceară scuze (…) pentru acest comentariu insensibil”.

Moartea unei adolescente de 16 ani a stârnit emoții puternice în Regatul Unit anul trecut.

Scarlett Jenkinson și Eddie Ratcliffe, amândoi de 16 ani, au fost condamnați la închisoare pe viață săptămâna trecută, o pedeapsă rară pentru minori. Rishi Sunak a exprimat atunci solidaritatea sa cu „indignarea națională față de această crimă josnică și lașă”.

Miercuri, după sesiunea de întrebări adresate premierului, Sunak i-a vorbit mamei lui Brianna, exprimându-i că pierderea fiicei sale reprezintă o „tragedie șocanță și de nedescris”.

Un purtător de cuvânt al premierului a apărat această abordare în fața jurnaliștilor, argumentând că era o critică „legitimă” la adresa „abaterilor” lui Keir Starmer.

”Noi nu credem că ţara vrea sau merită un premier care consideră minorităţile nişte saci de box”, i-a replicat o purtătoare de cuvânt a Partidului laburist.

foto: Facebook

Comentarii