Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Întâlnire la Primăria Capitalei pe tema PUZ Zone Protejate / Cseke Attila: Bucureștiul nu este în pericol

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 februarie 2023

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și prefectul Municipiului București, Toni Greblă, au avut miercuri, 8 februarie, o întâlnire la Primăria Capitalei, pe tema planurilor de urbanism zonal (PUZ) Zone Protejate. Edilul și ministrul Dezvoltării au transmis în urma ședinței că Bucureștiul nu este în pericol de a nu avea un PUZ zone protejate.

După ce România a semnat în 1996 Convenția de la Granada pentru protecția patrimoniului arhitectural al Europei, în anul 2000 Consiliul General a adoptat PUZ Zone Construite Protejate, document realizat de către Universitatea de Arhitectură.

De atunci și până acum, fiecare proprietar al unui imobil în aceste zone, dacă a vrut să construiască sau să demoleze, trebuia să ceară autorizație de la Primăria Generală în baza acestui document, care ar fi trebuit să funcționeze ca un fel de scut pentru ca în zonele istorice clădirile să nu fie demolate sau acolo să apară blocuri înalte.

Situația s-ar fi putut schimba drastic, întrucât prefectul Capitalei, Toni Greblă, voia să atace documentul în instanță, ceea ce ar fi dus automat la suspendarea sa, după cum a anunțat Nicușor Dan duminică, 5 februarie.

Contactat de Main News, prefectul Capitalei a susținut că s-a sesizat după ce în spațiul public s-a speculat că PUZ Zone Construite Protejate aflat la Primăria Generală nu ar fi cel adoptat în 2000 de Consiliul General. Detalii aici.

Nicușor Dan: Nu se pune problema ca actul să fie atacat în instanță

În urma ședinței de miercuri, Nicușor Dan a transmis că prefectul Municipiului București „a consultat actele în original și nu se pune problema ca acestea să fie atacate în instanță.”

„Cele 98 de PUZ-uri zone protejate sunt în perfectă legalitate și s-au adus toate dovezile în sensul în care documntele deținute de PMB sunt cele care s-au adoptat de CGMB la sfârșitul lui decembrie 2000, atunci când aceste PUZ-uri au fost aprobate”, a declarat și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Comentarii