Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


OUG privind „PNDL 3”, aprobată de Senat

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2021

Senatul a adoptat luni, 4 octombrie, în calitate de primă cameră sesizată, Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3.

Au fost înregistrate 88 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și 25 de abţineri. Toate cele 16 amendamente depuse de USR PLUS au fost respinse.

Prin programul „Anghel Saligny” ar urma să fie finanțate cu 50 miliarde lei, în perioada 2021 – 2028, lucrări pentru alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumurile publice, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale și sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. Cu toate acestea, nu este încă clar care vor fi criteriile pe baza cărora Guvernul va realiza aceste alocări de fonduri care ar urma să provină exclusiv de la bugetul de stat.

Programul Anghel Saligny, criticat de societatea civilă

Reprezentanții Expert Forum susțin că, până în acest moment, programul Anghel Saligny reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL și prelungește unele dintre tarele identificate în rapoartele Curții de Conturi și cele independente, pornind de la modul de elaborare și ajungând la punerea în practică.

În opinia acestora, propunerea actuală de program poate continua practicile netransparente și ineficiente din perspectiva finanțelor publice și dezvoltării comunităților în care se investește.

„PNDL 3”, mărul discordiei între PNL și USR PLUS

Reamintim că USR PLUS a ieșit de la guvernare după ce Florin Cîțu a decis adoptarea Ordonanței privind Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în contextul luptei pentru șefia Partidului Național Liberal.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *