Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Prefectul Toni Greblă face un pas în spate: Nu voi ataca mâine PUZ Zone Protejate 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2023 Etichete: , ,

Război între primarul și prefectul Capitalei. Într-o conferință de presă susținută duminică, 5 februarie, Nicușor Dan l-a acuzat pe Toni Greblă că ar fi pus gând rău PUZ Zone construite Protejate, documentul care împiedică construirea de blocuri printre casele istorice sau demolarea imobilelor de patrimoniu. De cealaltă parte, într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, reprezentantul Guvernului susține că vrea doar să consulte aceste documente, menționând că nu va ataca luni, 6 februarie, reglementarea în instanță, așa cum lăsa de înțeles într-o adresă transmisă municipalității. 

După ce România a semnat în 1996 Convenția de la Granada pentru protecția patrimoniului arhitectural al Europei, în anul 2000 Consiliul General a adoptat PUZ Zone Construite Protejate, document realizat de către Universitatea de Arhitectură.

De atunci și până acum, fiecare proprietar al unui imobil în aceste zone, dacă a vrut să construiască sau să demoleze, trebuia să ceară autorizație de la Primăria General în baza acestui document, care ar fi trebuit să funcționeze ca un fel de scut pentru ca în zonele istorice clădirile să nu fie demolate sau acolo să apară blocuri înalte.

Greblă face un pas în spate

Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, Toni Greblă a susținut că s-a sesizat după ce în spațiul public s-a speculat că PUZ Zone Construite Protejate aflat la Primăria Generală nu ar fi cel adoptat în 2000 de Consiliul General.

„În spațiul public au apărut fel și fel de acuză că acele 86 de PUZ-uri pentru zonele protejate nu ar exista în realitate. Mie la început nu mi-a venit să cred așa ceva, dar când am văzut că acuzele continuă, că Primăria Generală a dat un răspuns că acele PUZ-uri nu sunt în arhivă… Am dat două adrese primarului să îmi comunice PUZ-urile, cu mențiunea că sunt conforme cu originalul. (…) La ISC există suspiciunea că PUZ-urile care circulă acum prin Primăria Capitalei nu sunt cele din anul 2000. Primarul nu face decât să mențină această stare care nu folosește nimănui. Telefonul este un mijloc mult mai la îndemână decât conferința de presă. 

Pe de altă parte, Prefectul Capitalei dă înapoi în ceea ce privește ultimatul transmis primarului general – 6 februarie – pentru transmiterea tuturor documentelor legate de PUZ Zone Construite Protejate.

„Așteptam ca mâine să îmi comunice acele PUZ-uri. Dacă au foarte multe planșe, poate să mi le trimită pe rând sau poate să mă invite la le văd, iar cu asta litigiul se încheie. (…) În loc să pună mâna pe telefon, a ieșit intempestiv în conferința de presă. Nu am cum să le atac mâine în contencios pentru că nu le am. Nu le-am examinat. Nu știu dacă sunt legale sau nu. Nu știu dacă există sau nu”, a declarat Toni Greblă.

CITEȘTE ȘI: Turnuri de beton și oțel ar putea fi construite în zonele istorice din București. Nicușor Dan: Prefectul și ISC fac jocurile speculatorilor imobiliari

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii