Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Turnuri de beton și oțel ar putea fi construite în zonele istorice din București. Nicușor Dan: Prefectul și ISC fac jocurile speculatorilor imobiliari

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 februarie 2023 Etichete: ,

Mai multe clădiri istorice ale Capitalei ar putea dispărea în următorii, iar în locul lor ar putea fi construite blocuri înalte de beton și oțel. Singurul document care împiedică deocamdată acest lucru – PUZ Zone Construire Protejate – riscă să fie suspendat. Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a transmis o adresă Primăriei Generale în care amenință că va ataca în instanță luni, 6 februarie, această reglementare, ceea ce va duce automat la suspendare, asta dacă municipalitatea nu îi pune la dispoziție absolut toate documentele legate. Primarul Nicușor Dan susține că este imposibil să-i facă pe plac reprezentantului Guvernului într-un timp atât de scurt. 

După ce România a semnat în 1996 Convenția de la Granada pentru protecția patrimoniului arhitectural al Europei, în anul 2000 Consiliul General a adoptat PUZ Zone Construite Protejate, document realizat de către Universitatea de Arhitectură.

De atunci și până acum, fiecare proprietar al unui imobil în aceste zone, dacă a vrut să construiască sau să demoleze, trebuia să ceară autorizație de la Primăria General în baza acestui document, care ar fi trebuit să funcționeze ca un fel de scut pentru ca în zonele istorice clădirile să nu fie demolate sau acolo să apară blocuri înalte.

Nicușor Dan: Dispare regimul de protecție al zonelor istorice

Situația riscă să se schimbe. Prefectul Capitalei, Toni Greblă, vrea să atace documentul în instanță, ceea ce va duce automat la suspendarea sa. Practic, oricine dorește să facă un bloc de sticlă și oțel între două clădiri de patrimoniu va putea cere acest lucru la Primăria Generală, fără ca primarul să le poată respinge solicitarea în baza PUZ Zone Construire Protejate.

„Conform Legii, atunci când prefectul atacă un act administrativ, acesta este suspendat până când instanța emite o decizie. Dispare regimul de protecție al zonelor istorice. De exemplu, investitorul care a construit blocuri în grădina Vilei Filipescu din Bulevardul Aviatorilor va putea să vină să ceară intrarea în legalitate. Sau orice proprietar de clădire din zona istorică va putea să ceară demolarea acelei case. Dacă primarul refuză, va putea să îl dea în judecată. Toate proiectele care sunt în avizare, inclusiv spitalele care sunt incluse în PNRR, trebuie să reia procedura de avizare de la nivelul certificatului de urbanism pentru vor trebui să se raporteze la Planul Urbanistic General”, a declarat duminică, 5 februarie, primarul Nicușor Dan.

În opinia edilului, adevăratul motiv care stă în spatele demersului lui Toni Greblă ar fi legat de faptul că municipalitatea ar fi început să aplice la sânge acest regulament, astfel că sute de cereri de autorizare ar fi fost respinse.

„Prefectul vrea să atace pentru că această administrație a început să aplice acest regulament. Am respins sute de cereri de autorizare a unor blocuri între case, blocuri pe spații verzi pentru că nu respectau regulamentul zonei construite protejate. Pentru prima oară această administrație a făcut sesizări la DNA. Toți au început să pună presiune pentru a ataca exact sursa care îi împiedică”, a afirmat primarul general.

Nicușor Dan îi acuză pe prefectul Toni Greblă și pe responsabilii Inspectoratului de Stat în Construcții că fac jocurile speculatorilor imobiliari.

„Au găsit doi aliați. Prefectul și Inspectoratul de Stat în Construcții. Această instituție apără interese private speculative. O să vedeți cum ISC scrie după dictarea speculatorilor imobiliari. Pe 14 decembrie șeful ISC scrie o adresă în care apreciază că PUZ zone protejate este ilegal. Întrebarea este cum poate scrie că lipsesc avize fără să fi făcut o verificare? Cum poate în această adresă că lipsesc avize fără să le ceară? Cum să vină ISC despre o documentație pe care a aplicat-o timp de 23 ani să vină să spună că trebuia actualizată în 2001?”, a susținut Nicușor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii