Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Legea pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, adoptată în plenul legislativului / Șoșoacă s-a dat din nou în spectacol

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 iunie 2023 Etichete: ,

Camera Deputaților și Senatul au adoptat luni, 26 iunie, în ședință comună, legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

S-au înregistrat 382 voturi „pentru” și 3 abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat.

În loc de discuții serioase și argumente, în plen s-au auzit mai mult zgomotele produse de senatoarea Diana Șoșoacă, care a venit înarmată și cu un fluier.

„Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional”, a urlat Diana Şoşoacă.

„La balamuc”, a comentat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.

Apoi Șoșoacă s-a dus la tribună și a rupt niște documente aflate în fața lui Simonis.

A doua încercare de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor

Aceasta nu este prima dată când aleșii încearcă, cel puțin la nivel formal, eliminarea acestor pensii speciale. Pe 17 februarie 2021, Parlamentul adopta cu 357 de voturi „pentru” și niciunul „împotrivă” proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, inițiat de PSD. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 7 zile distanță, pe 24 februarie.

„Minunea” nu a durat însă prea mult. Sesizată de mai mulți dintre beneficiari, Curtea Constituțională a decis, pe 5 mai 2021, că Legea este neconstituțională. Judecătorii Curții au invocat o serie de probleme legate de procedura de adoptare a actului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii