Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Controversa de pe Stația Spațială Internațională. Cosmonauți ruși, îmbrăcați în culorile steagului Ucrainei / Explicația Roscosmos

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 martie 2022

Un echipaj format în întregime din cosmonauți ruși a ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS), iar culoarea costumelor purtate de aceștia a atras atenția publicațiilor din Occident, relatează BBC și The Guardian. Media occidentală susține că astronauții au ales culoarea galbenă, cu accente albastre, pentru a-și exprima solidaritatea față de cetățenii ucraineni, dar autoritățile ruse au transmis că, „uneori, galbenul e doar galben”.

Denis Matveyev, Oleg Artemyev și Sergey Korsakov sunt cei trei astronauți ruși care s-au alăturat echipajului prezent pe Stația Spațială Internațională, după ce au decolat vineri dintr-o facilitate deținută de Rusia în Kazahstan.

După un zbor de trei ore, aceștia au fost întâmpinați de colegii lor din America, Rusia și Germania, prezenți deja pe ISS, iar momentul a fost transmis și de NASA.

Cei trei purtau costume galbene, cu accente albastre, culori similare celor de pe steagul Ucrainei și diferite de albastrul folosit în mod normal de echipajele ruse, ceea ce a făcut media occidentală să creadă că este vorba de o acțiune de protest față de decizia lui Vladimir Putin de a invada țara vecină.

Totodată, unul dintre cei trei membri ai echipajului a fost surprins, înainte de a ajunge pe ISS, purtând costumul albastru.

Agenția Spațială a Federației Ruse a venit cu o replică pe un canal oficial de Telegram, menționând că, „uneori, galbenul e doar galben”.

Costumele de zbor ale noului echipaj de pe ISS sunt făcute în culorile emblemei Universității Tehnice de Stat din Moscova, pe care toți cei trei cosmonauți au absolvit-o. Să vedeți culorile steagului Ucrainei în orice este o dovadă de nebunie”, a fost reacția Roscosmos.

Comandantul misiunii, Oleg Artemyev, a spus, vineri, că aceștia au ales culoarea galben întrucât au „acumulat prea mult material textil galben și era necesar să fie folosit”.

Context

Stația Spațială Internațională, condusă printr-un parteneriat SUA-Rusia, este un proiect comun realizat de mai multe puteri spațiale ale lumii, printre care se numără SUA, Rusia, Canada, Japonia, Germania și alte state europene.

Deși relațiile dintre SUA și Rusia au fost tensionate în ultimii 20 de ani, cooperarea dintre cele două puteri pe ISS a continuat. Numai că, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, lucrurile par să se fi schimbat.

Șeful Roscosmos, Dmitry Rogozin, a lansat un avertisment dur pe 26 februarie, pe fondul sancțiunilor anunțate atunci de SUA împotriva Rusiei, menționând că ISS funcționează cu motoare produse în Rusia și că Stația Spațială s-ar putea prăbuși oricând în SUA, Europa, China sau India.

ISS nu zboară deasupra Rusiei. Așadar, toate riscurile sunt ale voastre. Sunteți gata pentru ele?”, era avertismentul lansat de Rogozin.

Pe 17 martie, Agenția Spațială Europeană anunța că a suspendat una dintre misiunile la care urma să participe și Federația Rusă, din cauza invaziei în Ucraina. Este vorba de o misiune prin care se urmărea lansarea unui Rover pe Marte în luna septembrie.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

 •      24 februarie                              25 februarie
 •      26 februarie                              27 februarie
 •      28 februarie                                    1 martie             
 •        2 martie                                         3 martie              
 •        4 martie                                         5 martie             
 •        6 martie                                         7 martie             
 •        8 martie                                         9 martie
 •       10 martie                                        11 martie
 •      12 martie                                         13 martie
 •      14 martie                                         15 martie
 •      16 martie                                         17 martie
 •      18 martie                                        19 martie

Sursă foto: Katya Pavlushchenko / Twitter

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW