Stirile zilei

O parte din tezaurul dacic al României, furată dintr-un muzeu din Olanda / Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice, printre piesele furate – UPDATE

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a transmis că l-a asigurat pe ministrul de externe, Emil Hurezeanu, de sprijinul său pentru soluționarea acestui caz.

„Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere ca partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc”, a transmis Marcel Ciolacu.

UPDATE: Coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV î.Hr.) şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate de la Muzeul Drents, a anunțat Ministerul Culturii.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi de autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.

„Muzeul Naţional de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autorităţile olandeze şi române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs şi pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident şi colaborează îndeaproape cu instituţiile competente din Olanda şi România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul naţional”, precizează ministerul.

Știrea inițială: 

O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents din Assen, care găzduia o expoziţie cu vechi obiecte dacice. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, un număr de exponate din expoziţie au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi.

„În cursul dimineţii de 25 ianuarie Muzeul Naţional de Istorie a României, şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autorităţile au informat că un număr de exponate din expoziţie au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare”,  informează Ministerul Afacerilor Externe.

Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., distrugând mai multe clădiri dar şi ferestre ale unor imobile. Poliţia nu a arestat încă niciun suspect şi îndeamnă persoanele care au informaţii despre incident să contacteze autorităţile, scriu jurnaliştii de la NL Times.
A fost deja făcută cercetarea la faţa locului şi nu este clar, deocamdată, dacă deflagraţia a fost provocată de o persoană sau dacă au fost implicaţi mai mulţi indivizi.
„Din cauza evenimentelor, Muzeul Drents va fi închis tot weekendul, sâmbătă şi duminică. Autoritatea competentă a fost informată. Poliţiştii sunt la faţa locului şi fac cercetări”, este mesajul postat pe site-ul muzeului, alături de anunţul  potrivit căruia în cursul zilei vor fi oferite mai multe informaţii presei şi publicului. .
Muzeul Drents din Assen găzduieşte expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver”/ „Dacia! Regatul aurului şi argintului”. Aceasta a fost deschisă publicului anul trecut, în luna iulie.
Expoziţia curatoriată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti.
Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi constituie cea mai reprezentativă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România. Reprezentanţii Muzeului de Istorie din Alba Iulia, au declarat pentru Ziarul Unirea că muzeul a trimis la expoziţia din Olanda zece piese: un vas din bronz, patru piese din aur şi cinci din argint.

Articole Recomandate

Back to top button