Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Primăria Sectorului 6 a defrișat, fără aviz de mediu, sute de copaci. Documentul este obligatoriu în astfel de cazuri

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Primăria Sectorului 6 a defrișat mai multe sute de copaci aflați pe Drumul Valea Largă, astfel încât să își poată continua proiectul de extindere a acestei căi de acces, fără a avea avizul de mediu emis de direcția de specialitate a Primăriei Capitalei. Reprezentanții instituției conduse de Ciprian Ciucu invocă în sprijinul deciziei Planul Urbanistic Zonal aprobat în anul 2020, însă acesta a fost declarat ilegal definitiv de către instanță, în urmă cu doi ani. Într-o declarație acordată Mainnews.ro, avocatul Dumitru Dobrev a explicat că, potrivit Legii nr. 24 din 2007 privind spațiile verzi, primăria de sector nu avea voie să defrișeze copacii respectivi fără aviz de mediu, indiferent ce prevăd documentațiile de urbanism. 

Drumul Valea Largă face legătură dintre Prelungirea Ghencea și Bulevardul Timișoara, sau cel puțin ar trebui să o facă. În realitate este vorba despre o simplă potecă. Pe partea stângă, când te deplasezi spre Bulevardul Timișoara, se afla o pădurice, în vreme ce pe dreapta sunt mai multe blocuri, răsărite în ultimii ani din cauza dezvoltării haotice.

Acești locatari vor un drum decent pe unde să poată ieși cu autoturismele, la fel și cei din Cartierul Constantin Brâncuși, aflat în apropiere. Ciprian Ciucu, ajuns primar al Sectorului 6 în octombrie 2020, le-a promis tuturor acestor oameni, în jur de 5.000 la număr, nu numai că va asfalta drumul, ci și că îl va extinde semnificativ, la două benzi pe sens, piste de biciclete și trotuare late de 3 metri.

Ciprian Ciucu indică pe un plan pe unde va trece noul drum Valea Largă. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Sute de arbori, puși la pământ

Ușor, ușor proiectul a avansat. Primăria de sector a contractat un proiectant, care a făcut studiul de fezabilitate, a obținut avizele pentru relocarea utilităților, a efectuat exproprierile și a încheiat un contract pentru proiectarea și execuția lucrărilor cu firma Acvatot.

Totul însă s-a blocat în avizul pentru defrișarea a circa 400 de arbori, document ce trebuie emis de Primăria Capitalei. În ciuda insistențelor primarului Sectorului 6, primarul general, Nicușor Dan, a tot tergiversat semnarea avizului, care potrivit informațiilor noastre încă se află „în analiză” în cadrul municipalității.

Cu toate acestea, în contextul în care alegerile locale bat la ușă, primăria lui Ciucu nu a mai așteptat emiterea documentului și a trecut direct la treabă. Sute de copaci au fost puși la pământ pentru a face loc noului drum, după cum se poate observa în imaginile pe care le-am realizat la fața locului.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 invocă în apărarea acestei decizii faptul că, potrivit Planului Urbanistic Zonal aprobat în anul 2020, zona respectivă nu este spațiu verde.

„Conform PUZ, zona respectivă nu este spațiu verde, ci apare ca drum. Ceea ce a crescut este vegetație spontană”, au transmis reprezentanții Primăriei Sectorului 6.

Numai că, PUZ-ul la care fac aceștia referire, a fost anulat definit printr-o decizie emisă pe data de 8 noiembrie 2021 de Curtea de Apel București, după ce judecătorii au constat mai multe ilegalități, printre care se numără reducerea drastică a suprafețelor de spații verzi.

Avizul de defrișare este obligatoriu

Este puțin important în cazul de față dacă PUZ-ul era sau nu în vigoare, subliniază avocatului Dumitru Dobrev, în condițiile în care avizul pentru defrișare emis de Primăria Capitalei este obligatoriu.

„În cadrul PMB există Direcția de mediu. Acesta joacă rolul de inspectorat silvic. Numai cu avizul lor se poate defrișa, indiferent de discuția referitoare la PUZ. PUZ-ul oferă numai premisa. (…) Riscă o amendă din partea Primăriei Capitalei”, a declarat avocatul Dumitru Dobrev.

De aceeași opinie este și Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

„Fiind scoasă vegetația acesta din afara fondului forestier amenzile sunt nesemnificative, de asta fiecare taie de capul lui. Nu este legal. Legea spune foarte clar că toate lucrările de tăiere se fac cu aviz de specialitate din partea direcției abilitate, în cazul nostru Direcția de mediu a Primăriei Capitalei”, a declarat Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Într-adevăr, conform articolului 12 din Legea nr. 24 din 2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi, este necesară obținerea avizului de defrișare.

„Deciziile luate la nivelul administrațiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoși din spațiile verzi, astfel cum sunt definite la art. 3, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obținerea avizului emis de agențiile județene pentru protecția mediului, respectiv a municipiului București”, prevede Articolul 12 din Legea nr. 24 din 2007.

Oana Neneciu (Ecopolis): Zona Prelungirea Ghencea este una dintre cele mai afectate de poluare

Oana Neneciu, director executiv al Ecopolis, susține că dispariția arborilor va efecte negative asupra calității aerului în zona Prelungirea Ghencea, mai ales că acolo sunt înregistrate frecvent depășiri ale normelor admise.

„Zona Prelungirea Ghencea este una dintre cele mai afectate de poluare, conform datelor noastre din rețeaua Aerlive. Acolo se înregistrează constant depășiri substanțiale ale valorilor maxime admise pentru protejarea sănătății la praf, PM10 și PM2,5. În zona respectivă sunt grădinițe și școli. Nu putem încuraja niciun fel de defrișare, mai ales fără aviz”, a declarat Oana Neneciu, director Ecopolis.

Ce riscă primăria lui Ciucu

Cum defrișarea copacilor din afara fondului forestier fără aviz nu mai reprezintă o infracțiune, singurele sancțiuni care ar putea fi impuse Primăriei Sectorului 6 sunt de natură contravențională. Conform unei Hotărâri a Consiliului general din anul 2009, sancțiunile sancțiunile variază între 50 și 100 lei/copac, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 1.000 lei la 10.000 lei/copac pentru persoanele juridice.

De asemenea, fapta este prevăzută și de Legea nr. 24 din 2007. Potrivit actului normativ, amenzile se ajung de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice

Mainnews.ro l-a contactat pe Ciprian Ciucu pentru a oferi un punct de vedere, însă primarul Sectorului 6 nu a răspuns.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW