Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Cum interpretează premierul Florin Cîțu, amenințat cu 2 moțiuni de cenzură, decizia CCR

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2021 Etichete:

Premierul Florin Cîțu a comentat marți, 28 septembrie, decizia CCR privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului. Prim-ministrul spune că acum trebuie așteptată motivarea CCR, exact cum a precizat anterior și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman.

„Deci, acum în primul rând, trebuie să așteptăm motivarea deciziei CCR. O decizie a CCR trebuie în integralitate respectată de toată lumea. Putem să interpretăm, eu spun că mi-a dat dreptate CCR. CCR a stabilit că este un conflict juridic. După spune că pentru a închide conflictul trebuie să meargă la vot (moțiunea, n.red.), ce văd eu ca soluție, să fie respinsă, așa văd eu. Așteptăm. Eu v-am spus interpretarea mea”, a declarat Florin Cîțu marți, 28 septembrie.

Referitor la a doua moțiune de cenzură care amenință Cabinetul Cîțu, cea depusă marți, 28 septembrie, de PSD, premierul susține că „în Parlament este un festival al celor care vor să arunce țara în aer, să destabilizeze România”.

„Avem o coaliție USR AUR, pe de altă parte PSD, care se întrec să arunce țara în haos”, a mai punctat noul șef al PNL.

Și PSD a depus moțiune de cenzură

Partidul Social Democrat a depus, marți, 28 septembrie, moțiune de cenzură pentru demiterea cabinetului condus de Florin Cîțu.

„PSD a depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Ne așteptăm ca în cel mai scurt timp să fie convocat BPR-ul și votată moțiunea. Curtea Constituțională a hotărât că există conflict constituțional și Parlament, astfel încât sesizarea Guvernului a fost admisă. Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acest conflict. Acest guvern incompetent trebuie să plece acasă, președintele poate catadicsește să intre în rolul de mediator, să cheme partidele la Cotroceni pentru consultări. Noi vedem o singură soluție, alegeri anticipate”, a declarat prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Textul moțiunii de cenzură este disponibil aici

CITEȘTE ȘI USR PLUS anunță că va vota moțiunea PSD pentru demiterea Guvernului Cîțu

Decizia PSD survine în urma hotărârii Curții Constituționale, pronunțată marți, 28 septembrie, prin care a permis votarea moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Ce a decis CCR

Curtea Constituțională a României a decis în ședința de marți, 28 septembrie, că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, în contextul depunerii moțiunii de cenzură de către USR PLUS și AUR. Însă judecătorii cer Parlamentului să dezbată moțiunea de cenzură în plen.

Iată comunicatul transmis de CCR marți, 28 septembrie:

„Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

2. Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.

Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin. (5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin. (2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin. (3) privind statul de drept și alin. (4) privind echilibrul puterilor în stat”.

Prim-ministrul Florin Cîțu a cerut CCR să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, după ce USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură.

Cronologia scandalului care a dus la ieșirea USR PLUS de la guvernare

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR PLUS din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Reprezentanții USR PLUS au transmis în repetate rânduri că singura cale pentru revenirea formațiunii alături de PNL și UDMR la guvernare o reprezintă înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW