Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


APCE a declarat Transnitria zonă de ocupație rusească / Propunerea privind excluderea Federației Ruse a fost adoptată

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 martie 2022

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis marți, 15 martie, un amendament prin care este recunoscută ocupația ilegală a Transnistriei de către Federația Rusă. În același timp, a fost adoptată propunerea de excludere a acestei țări din Consiliul Europei, însă o decizie finală în această privință va fi luată de Comitetul de miniștri. 

Amendamentul privind recunoașterea ocupației ilegale a fost propus de un grup de parlamentari, printre care s-au numărat Titus Corlățean (PSD), Iulian Bulai (USR), Simona Spătaru (USR), Andi Cristea (PSD), Diana Stoica (USR) și Gabriela Horga (PNL).

Federația Rusă ocupă Transnistria de 30 de ani

În 1990, pentru a împiedica orientarea către România și Occident a Republicii Moldova, pe fondul începerii destrămării blocului comunist, Moscova a încurajat separatismul din regiunea transnistreană, care în 1990 și-a autoproclamat independența față de RSS Moldovenească.

Ajutați de trupele sovietice, separatiștii și-au consolidat controlul, atacând secțiile de poliție situate pe malul stâng al Nistrului. În 1992, după ce Republica Moldova și-a declarat independența, noile autorități constituționale au încercat să stabilizeze militar situația în regiune, însă nu au reușit.

Separatiștii, bine echipați de Moscova, au rezistat pe poziții, totul culminând cu intervenția Armatei a 14-a în sprijinul acestora. Conflictul militar s-a încheiat în acel an 1992, după patru luni de ostilități, însă Moscova controlează și astăzi regiunea transnistreană prin intermediul unui guvern-marionetă și al trupelor militare pe care le staționează ilegal.

De-a lungul anilor Federația Rusă a încercat să „rezolve” conflictul în termenii săi, scopul fiind acela de a controla politic Republica Moldova. În 2003, Moscova, prin intermediul lui Dmitri Kozak, care la acea vreme, la fel ca și acum, era responsabil la Kremlin de acest dosar, a propus un plan de federalizare a Republicii Moldova, care îi garanta o influență suficient de mare și care îi permitea să instaleze în regiune o bază militară (Popescu, 2013). În final, pe fondul amplelor proteste de la Chișinău și probabil al altor aspecte, care au rămas însă la stadiul de speculații, președintele Republicii Moldova de la acea vreme, Vladimir Voronin a respins în ultima clipă oferta Moscovei.

Practic, de la acea vreme, aceasta a fost strategia Federației Ruse pentru a controla destinele Republicii Moldova. Asta explică și de ce Moscova nu a recunoscut așa-zisul referendum, organizat în anul 2006 pe teritoriul controlat de separatiști, în care peste 98% dintre cei prezenți ar fi votat pentru „independență și integrare potențială în viitor cu Rusia”. 

Aproape 10.000 de militari ruși sunt în Transnistria, sub diverse forme

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Federația Rusă staționează circa 2.500 de militari, la care se adaugă alți aproximativ 6.000 – 8.000 de militari aflați sub comanda așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în anul 2014 și declanșarea agresiunii armate în Donbas, Federația Rusă a întâmpinat mari probleme în rotirea militarilor care se află staționați în zona sub steagul său din cauza interdicțiilor de survol aplicate de Ucraina. Prin urmare, Armata rusă a fost nevoită să încorporeze localnici, fără experiență reală de luptă.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/apce-a-declarat-transnitria-zona-de-ocupatie-ruseasca-propunerea-privind-excluderea-federatiei-ruse-a-fost-adoptata/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW