Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Instanța a anulat definitiv PUZ-ul „gratis” al Sectorului 6. Nicușor Dan: Este confirmarea că urbanismul din București a fost o golănie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 noiembrie 2021

Curtea de Apel București a decis luni, 8 noiembrie, anularea Planului Urbanistic al Sectorului 6 prin care s-ar fi pierdut hectare întregi de spații verzi iar mai mulți dezvoltatori imobiliari ar fi putut construi peste regimul maxim admis. Hotărârea instanței este definitivă.

Lovitură dură pentru mai mulți dezvoltatori imobiliari din Sectorul 6. După ce, la propunerea primarului general, Nicușor Dan, Consiliul General a decis pe 26 februarie suspendarea pentru 12 luni a Planului Urbanistic Zonal, documentul a fost anulat definitiv de către instanță.

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 6 a fost realizat de firma Vego Concept Engineering, deținută de Virgil Profeanu, de profesie teolog. Această societate a fost acuzată în trecut că se oferă să elaboreze pe sume foarte mici sau chiar gratis documentații de urbanism pentru a avantaja anumiți dezvoltatori imobiliari.

Inițial, Vego a propus Primăriei Sectorului 6 să realizeze fără costuri Planul Urbanistic Zonal, după care, pentru că legal era dificil să se realizeze acest lucru, autoritatea locală, condusă la vremea respectivă de social-democratul Gabriel Mutu, a încheiat fără licitație un contract pentru suma infimă de 116.480 lei. Ulterior, Tribunalul București a stabilit că această înțelegere s-a făcut ilegal.

Tot de către aceeași societate au fost elaborate PUZ Sector 1 și PUZ Sector 4, primul fiind anulat definitiv iar cel de-al doilea suspendat de CGMB și contestat în instanță. Însă afacerile Vego nu s-au limitat doar cu primarii PSD din București. Firma teologului Virgil Profeanu a ajuns și la Chișinău, unde a aplicat aceeași metodă ca în capitala României – PUZ „gratis”. Edilul socialist al Chișinăului, Ion Ceban, cu care Daniel Tudorache și Gabriel Mutu deveniseră apropiați, a acceptat imediat oferta.

Spații verzi mai puține și blocuri înalte – probleme ale PUZ Sector 6

Printre principalele critici aduse de cei care au contestat în instanță PUZ Sector 6 se numără faptul că:

– propune 1000 ha spațiu verde, calculând o valoare de 28,56mp de spațiu verde pe cap de locuitor, însă valoarea această a rezultat că urmare a unei raportări la populația stabilă a sectorului din 2009, deci de acum 12 ani. De asemenea, dintre cele 1000 de ha de spații verzi, 600 de ha sunt însumate din presupusul procent de 30% spații verzi pe care fiecare UTR ar trebui să îl aibă, dar care în realitate este fie mai mic, fie nu există. Mai mult, din acest procent teoretic de 30% pe care PUZ Sector 6 îl contorizează drept spațiu verde existent, doar 20% este amenajat obligatoriu la sol, 10% putând fi amenajat pe terasele construcțiilor, peste subsol sau realizat din fațade verzi.

–  schimbă destinația unor UTR-uri prevăzute s că spații verzi în PUG și Ie face construibile (M3, M3a2, M2). Se întâmplă această în: Zona Arenei Giulești unde o zona V1a devine M3; Zona foarte mare din Parcul Grozăvești unde zona care în PUG este V1a devine M2 (P+14); Pe prelungirea Ghencea, în zona Grunenpark, o zona V1a devine M2.

– sunt transformate anumite UTR-uri cu funcțiuni de locuire în UTR-uri cu locuire mai densă, fără nicio justificare. Se întâmplă această prin: Extinderea unei zone M3 pe Drumul Sării; Pe Bdul Timișoara/Str. Sibiu o zona M3 devine M2; Pe stradă Brașov, vizavi de Parcul Drumul Taberei, o zona CB1 se extinde; Pe str. Valea Doftanei anumite parcele LI a devin M3; Pe str. lalomiței, zone L1a devin M3

Nicușor Dan: Este confirmarea că urbanismul din București a fost o golănie

La scurt timp după ce instanța s-a pronunțat definitiv în acest caz, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan și-a reiterat poziția critică referitoare la planurile urbanistice zonale.

„PUZ Sector 6 a fost anulat definitiv de instanță. Este o confirmare a ceea ce spun de ani de zile: urbanismul din București a fost o golănie, iar PUZ-urile de sector apogeul. Consecințele acestei dezvoltări haotice și ilegale sunt dispariția spațiilor verzi, aglomerarea traficului rutier, pierderea potențialului turistic al orașului, insecuritatea juridică și investițională (cumperi o casă și nu ești sigur că nu te trezești cu un bloc pe parcela vecină), distorsionarea pieței de profesioniști (este preferat arhitectul care obține un etaj în plus) și multe altele”, a subliniat Nicușor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW