Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Unsprezece posturi de conducere vacante în cadrul marilor parchete. Ministerul Justiției a început procedura de selecție

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 4 septembrie 2023 Etichete: , ,

Luni, 4 septembrie, Ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante din cadrul parchetelor. Este vorba despre: patru funcții de procuror-șef secție în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(PÎCCJ, trei funcții procuror -șef în cadrul DNA, o funcţie de procuror-şef adjunct direcţie şi  trei funcţii de procuror-şef de secţie în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, informează Ministerul Justiției. 

În perioada decembrie 2022 – aprilie 2023, în conformitate cu prevederile 22 privind statutul judecătorilor și procurorilor, s-au desfășurat procedurile de selecție a candidaților pentru funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţieprocuror-șef al DirecţieiNaţionale Anticorupţie, respectiv de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Totodată, în perioada aprilie – iunie 2023, s-a desfășurat procedura de selecție a candidaților pentru funcțiile de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJadjunct al procurorului general al PÎCCJprocuror-şef adjunct al DNA (2 funcții)  și procuror-şef adjunct al DIICOT (2 funcții), în urma căreia a rămas vacantă o funcție de procuror-șef adjunct al DIICOT.

În ceea ce privește celelalte funcții de conducere, la nivel de procuror-şef de secţie, care fac obiectul numirii, reiese că: funcțiile de procuror-şefde secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (4 funcții), procuror-şef de secţie în cadrul Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (3 funcții) şi procuror-şef de secţie în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (3 funcții) sunt vacante.

Procedura de numire pe funcţiile menţionate mai sus este prevăzută de art. 144 alin. (1) din Legea nr. 303/2022: „sunt numiţi de PreşedinteleRomâniei, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod”, subliniază sursa citată.

 Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii