Noi detalii din dosarul de corupţie de la Arad. 3 parlamentari PSD sunt urmăriţi penal. Casieria de partid încasa lunar şpăgi de la angajaţii numiţi politic
Social-democraţii Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță sunt urmăriţi penal de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu, parlamentarii fiind implicaţi într-un dosar mai amplu ce vizează infracţiuni de corupţie desfăşurate în punctele de trecere a frontierei din Arad. Tot în aceiaşi cauză procurorii au dispus măsura reţinerii preventive pe o perioadă de 24 de ore faţă de opt persoane.
În total, în acest dosar sunt vizate 15 persoane, din care opt au fost arestate.
Cei opt inculpați, respectiv Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin au fost prezentați, marţi, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
3 parlamentari PSD sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie
În cauză, procurorii DNA au dispus urmărirea penală faţă de trei parlamentari PSD.
Dorel Gheorghe Căprar, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, fiind suspect de următoarele: 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității, 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită, 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Florin Tripa, deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a Partidul Social Democrat, suspectat de 2 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi 2 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Ioan Narcis Chisăliţă, senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Urmăriţi penal în acelaşi dosar mai sunt şi Bogdan Munteanu,la data faptelor șef al Biroului Încasări Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Ioan Ioromir Yamiska, controlor de trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, Raul Ţinte şi Nicoleta Layarov, controlori de trafic în cadrul Agenției de Control și Încasare Moravița.
8 persoane arestate
Conform anchetei DNA, procurorii anti-corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de luni, a următoarelor persoane:
Cristian Ilie Ispravnic, director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene PSD. Conform procurorilor, acesta este acuzat de: 9 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității, 5 infracțiuni de luare de mită, 5 infracțiuni de abuz în serviciu, complicitate la folosirea influenței sau autorității.
Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene PSD, fiind acuzat de 5 infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, folosire a influenței sau (8 infracțiuni), complicitate la abuz în serviciu (4 infracțiuni), complicitate la folosirea influenței.
Elisabeta Miţulescu, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II. Aceasta este acuzată de 3 infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată, complicitate la folosirea influenței sau autorității şi complicitate la luare de mită.
Cristian Dima, angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de 2 infracțiuni de complicitate la folosirea influenței şi 2 infracțiuni complicitate la luare de mită.
Mircea Andrei Lucaciu, șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.). Procurorii îl acuză de 8 infracțiuni complicitate la folosirea influenței sau autorității, luare de mită, complicitate la abuz în serviciu.
Patriciu Mirel Pascu, șef la Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a PSD, săvârşind infracţiunile de folosire a influenței sau autorității şi complicitate la abuz în serviciu.
Vasile Alin Băeţan, inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la folosirea influenței sau autorității şi complicitate la abuz în serviciu.
Anca Patricia Stoenescu, la data faptei șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, în sarcina căreia s-a reținut s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Tăcerea era cumpărată cu o „taxă de protecţie”
Procurorii au desfăşurat ancheta pe două paliere, unul prin care s-au făcut cercetări privind aşa-zisa “taxă de protecţie” a transportatorilor şi unul care a vizat modul în care se făceau angajările în structurile locale ale CNAIR.
„Taxa de protecţie” ar fi valorat între 100 şi 500 de euro şi era plătită lunar de controlorii de trafic către diverse persoane cu funcţii de conducere, cu scopul de a fi protejaţi în activitatea infracţională pe care o desfăşurau în vămi.
Mai exaxt, angajaţii din punctele de frontieră aveau obiceiul să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale, și anumite sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata sau aplica anumite sancțiuni acestora. Ca activitatea acestora să fie protejată, controlorii vamali plăteau către diverse persoane o aşa zisă “taxă de protecţie”.
Procurorii dau exemplul Elisabetei Miuţescu, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, care ar fi oferit “protecţie” în ultimii trei ani unui controlor vamal, în schimbul sumei totale de 19.300 de euro.
Angajările din CNAIR, făcute pe linie de partid sau prin şpagă. Banii erau încasaţi de casieria PSD
Procurorii mai notează că angajările din structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), erau realizate pe linie de partid și în schimbul unor şpăgi.
De exemplu, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și suspectul Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere în PSD pentru angajarea a mai multor oameni. Respectivele persoane ar fi fost angajate pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi, conform procurorilor.
Cristian Ispravnic se pare că ar fi acceptat ca respectivele posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani. Mita dată era între 5.000 și 10.000 de euro de persoană.
„Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro”, spun procurorii.
Căprar Dorel Gheorghe, suspect în acest dosar, ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro pentru fiecare persoană. Banii ar fi fost plătiţi direct la casieria organizației județene de partid.
Mai mult decât atât, șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid. „Taxa” varia de la om la om, în funcţie de postul ocupat.
“Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”, mai susţin procurorii DNA, în comunicatul citat.
Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin și Chisăliță Ioan Narcis și-ar fi folosit influența pentru numirea în posturi de conducere a inculpaților Lucaciu Mircea și Pascu Mirel și pentru angajarea inculpatului Băețan Alin.
Anca Patricia Stoenescu, în calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, “ar fi dispus, din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului”.
sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/noi-detalii-din-dosarul-de-coruptie-de-la-arad-3-parlamentari-psd-sunt-urmariti-penal-casieria-de-partid-incasa-lunar-spagi-de-la-angajatii-numiti-politic/ […]