Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


DIICOT a trimis la consiliere antidrog peste 600 de persoane, în prima jumătate a anului/Cum sancționează Justiția consumul de droguri

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 21 august 2023 Etichete: , ,

Agenția Națională Antidrog (ANA) a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 1799  consumatori de droguri, în primele șase luni ale anului 2023. Procurorii DIICOT au trimis la consiliere 687 de persoane consumatoare, iar 225 dintre acestea au fost deja incluse în serviciile de asistență oferite de ANA.

Reprezentanții ANA spun că, în perioada ianuarie – iunie a.c, au fost realizate la nivel național 2.648 de informări acordate persoanelor care s-au adresate centrelor ANA pentru a solicita servicii de asistență, 3.314 evaluări medico-psiho-sociale, 4.789 şedinţe de consiliere psihologică și socială și 4.643 şedinţe de management de caz. Informarea, respectiv acțiunile de prevenire se realizează prin intermediul centrelor județene subordonate ANA.

Prevenirea drogurilor prin informarea părinților. Noile atribuții ale Agenției Antidrog

Într-o opinie exprimată pentru Main News, psihologul Alina Oprea, specializat în trauma copilului și voluntar „Salvați Copiii”, menționa că prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților ar trebui să se facă și prin informarea părinților.

„Am consiliat tineri care au ajuns din întâmplare să consume droguri, nu pentru că aveau mașini scumpe și haine de firmă. În primă fază, este dorința de a aparține unui „grup”, acesta ar fi punctul de pornire. Apoi, urmează dependența, care e catastrofală. Educația împotriva consumului de droguri  trebuie să se facă și pentru părinți, nu doar pentru copii, tineri”, susține psihologul Alina Oprea.

Din această toamnă, Ministerul Educației și Agenția Națională Antidrog(ANA) vor crea o rețea de siguranță în școli, formată din părinți, cadre didactice și specialiști astfel încât elevii care se droghează să primească ajutorul de care au nevoie. Măsura vine în contextul în care în România vârsta de debut pentru consumul de droguri este de doar 13 ani, potrivit unor statistice ANA.

Cel puţin unul din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, a consumat un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive (13 ani).

Ce face Justiția în cazul unui consumator de droguri

Potrivit Legii 143/2000,  „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea  de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.  Cu toate acestea, din conținutul actului normativ nu reiese că se menționează în mod clar ce reprezintă „deținerea de droguri pentru consum propriu”, având în vedere că nu se specifică o cantitate anume considerată nelegală. 

Astfel, se ajunge în situația în care anchetatorii interpretează când descoperă droguri asupra cuiva, dacă sunt pentru consum propriu sau pentru vânzare. În cazul în care procurorii identifică o persoană dependentă de droguri, au obligația să anunțe Agenția Națională Antidrog.

CITEȘTE ȘI: Șoferul care a provocat dubla tragedie de la 2 Mai a fost găsit cu droguri în mașină cu câteva ore înainte de accident / Polițiștii nu l-au testat cu aparatul drug test

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

Comentarii