Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Ultimele ore de negocieri în campania internă din PNL, ce spun taberele | Politolog: Cei care nu vor câștiga vor pleca

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Liberalii își aleg, sâmbătă, viitorul președinte. La capătul unei campanii cu atacuri fără precedent, Ludovic Orban și Florin Cîțu se înfruntă în bătălia finală, care se dă la Romexpo, în București. La eveniment este așteptat și președintele Klaus Iohannis, care îl susține pe actualul premier. Deși favorit e Cîțu, surse din tabăra lui Orban susțin că mizează pe suficiente voturi pentru victorie.

Congresul Partidului Național Liberal începe la ora 11, când sunt așteptați cei doi candidați și șeful statului.

Vezi parcursul în politică al lui Florin Cîțu, economistul ajuns premier, dar și cel al lui Ludovic Orban, care se află la a treia confruntare cu un candidat susținut de Klaus Iohannis.

Ultimele negocieri

Negocierile și promisiunile sunt intense în ultimele ore de campanie internă. Ambele tabere mizează pe faptul că au suficiente voturi pentru a-și impune candidatul.

Florin Cîțu este, însă, considerat favorit pentru câștigarea funcției de președinte al PNL.

De cealaltă parte, surse din tabăra Orban vorbesc despre 2.700-2.850 voturi pe care mizează că vor fi în favoarea actualului lider liberal.

CITEȘTE ȘI: Pe cine susțin Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru posturile de conducere la Congresul PNL

Impact pentru partid și electorat

Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru Main News, efectele campaniei interne pentru PNL.

Pentru partid impactul este devastator, asta pentru că ceea ce s-a întâmplat în PNL, odată cu absorbția PD-L, a militarizarea și „instituționalizarea” PNL-ului. PNL a fost mereu un partid facționist, ceea ce i-a asigurat o anumită dinamică și, într-o bună măsură, capacitatea de supraviețuire. Dacă o facțiune nu a fost convingătoare, cealaltă a fost convingătoare. PNL a acționat cu un spirit de corp, pe când PDL acționa și acționează ca PSD, pe o structură ierarhică. Încet-încet, inclusiv în vremea lui Orban, PNL a devenit foarte asemănător cu PD-L. Un organism închistat, incapabil de a reacționa, mai degrabă dând ordine decât să convingă și o retorică destul de marginală, de slabă ca și convingere. Atâta vreme cât a fost în opoziție, a avut cal de bătaie PSD. Când a ajuns la putere, tot PSD a fost cal de bătaie.

În momentul ăsta, practic această ultimă bătălie din PNL este o bătălie pe viață și pe moarte. Cei care nu vor câștiga vor pleca, nu mâine sau poimâine, dar destul de repede. Tot există diverse voci care spun că după congres o să se împace, e imposibil. L-am văzut aseară pe Orban cât de nevos era la adresa lui Cîțu și pe Cîțu cât de violent a fost de foarte multe ori, mai ales prin interpuși, de exemplu Rareș Bogdan, la adresa lui Orban. Nu mai există capacitate de negociere în interiorul partidului, iar electoratul nu are cum să aleagă așa ceva”, consideră Țăranu.

Efectul strategiei lui Iohannis

Politologul a vorbit și despre strategia președintelui Klaus Iohannis, care s-a implicat vizibil în campania internă.

Se hotărăște destinul partidului, toată lumea stă încolonată în spatele președintelui și cu asta gata. Nu există dizidență, oricine îndrăznește să aibă o voce diferită în ceea ce îl privește, este executat. În această atmosferă, care seamănă mult mai mult cu epoca PDL lui Băsescu, decât epoca PNL din perioada Tăriceanu, grupurile dizidente probabil că vor pleca din partid”, spune Țăranu.

Ce face înfrântul

Dacă pierde Orban, o să plece, probabil nu el din prima, dar un grup important de parlamentari își va face un alt grup parlamentar și probabil și un alt partid, urmând ca în anumite situații să îl preia rapid și pe Orban.

Dacă pierde Cîțu, el dispare și un grup important din foștii PD-Liști, dar și PNL-iști, ca doamna Gorghiu, se vor retrage în altă parte. Și unii și alții știu că nu mai au viitor în partidul ăsta, nu vor mai fi pe liste de parlamentari, de demnitari, vor dispărea în hăul istoriei”, susține politologul.

Critici pentru organizare

Evenimentul se desfășoară în ciuda a numeroase nemulțumiri legate de organizarea lui în contextul numărului foarte mari de cazuri de COVID-19.

Potrivit PNL, doar cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală au acces în sală. Premierul Cîțu susține că sunt îndeplinite condițiile de organizare.

Cu toate acestea, multe voci au cerut ca evenimentul să fie anulat sau organizat online, din cauza valului patru.

Bucureștiul a înregistrat, trei zile consecutiv, peste trei cazuri la mia de locuitori.

CITEȘTE ȘI: PSD a sesizat Poliția și Jandarmeria în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *