Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban, la a treia confruntare cu un candidat susținut de Klaus Iohannis. Care a fost parcursul său în politică

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2021

Ludovic Orban, intrat în politică în anul 1992, încearcă sâmbătă, 25 septembrie, să câștige un nou mandat în fruntea Partidului Național Liberal (PNL). Este pentru a treia oară când Orban candidează la alegerile interne în fața unui candidat susținut de președintele Klaus Iohannis, de data aceasta fiind vorba de premierul Florin Cîțu.

În anul 2014, Ludovic Orban a pierdut alegerile interne în fața Alinei Gorghiu, susținută de Iohannis, cea care avea să conducă PNL în timpul alegerilor parlamentare din 2016, încheiate cu victoria PSD-ului lui Liviu Dragnea, ce obținuse 45% din voturi.

După ce Alina Gorghiu și-a dat demisia, în urma rezultatului dezastruos al PNL de la parlamentare, Orban s-a întrecut din nou în anul 2017 cu un candidat susținut de Iohannis, Cristian Bușoi. De data aceasta, însă, Orban a reușit să câștige șefia liberalilor.

Astfel, alegerile interne din 2021 îl pun pe Ludovic Orban față în față cu Florin Cîțu, cel căruia președintele Klaus Iohannis i-a transmis „să nu se teamă”, în timp ce se afla la New York, la Adunarea Generală ONU. Reamintim că președintele a anunțat că va fi prezent la Congresul de sâmbătă.

Moțiunea cu care încearcă să îi convingă pe liberali

Ludovic Orban susține că lupta pentru șefia Partidului Național Liberal este o bătălie pentru principii și valori, nu pentru orgoliul personal, în moțiunea cu care încearcă să-i convingă pe liberali să-l voteze la Congresul din 25 septembrie.

Liderul PNL promite, printre altele, că numirile în funcții publice se vor face în mod transparent, prin concurs, că va sprijini toate proiectele aleșilor locali ai liberalilor, că va reforma sistemul de achiziții publice și că va susține adoptarea unei Legi pentru Răspunderea magistraților.

Mai mult decât orice, această moțiune este expresia încrederii pe care o avem în resursele societății românești, în rolul de lider pe care trebuie să îl împlinească Partidul Național Liberal și în forţa noastră de a asigura, în deplin parteneriat cu cetăţenii, dezvoltarea României”, potrivit sursei citate.

Moțiunea poate fi citită în integralitate aici.

CITEȘTE ȘI: Promisiunile candidaților la șefia PNL pentru domeniul justiției

Parcursul politic al lui Orban

Ludovic Orban a intrat în politică în anul 1992, în PNL – Aripa Tânără (PNL – AT), și a ocupat, până în anul 1996, funcția de consilier local al Sectorului 3. În anul 1996 a a fost ales consilier local al Sectorului 1, dar a demisionat după un an.

A ocupat, în timpul guvernării CDR, mai multe funcții la stat: director de relații publice la Agenția de Politici Energetice, secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap, șeful Departamentului Informațiilor Publice al Guvernului și Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

În anul 1998, când PNL-AT s-a regrupat în PNL, Ludovic Orban a devenit membrul Consiliului Național al PNL, urmând ca în 2002 să fie ales președinte al PNL București.

În anul 2004 a devenit viceprimarul Capitalei, funcție pe care a deținut-o până în 2007, când a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. În timpul mandatului a fost implicat într-un accident de circulație. Orban a accidentat o minoră de 14 ani, plecând de la locul faptei. S-a întors la Poliție abia după 29 de ore.

În anul 2009 devine prim-vicepreședintele PNL, dar după un conflict cu președintele de atunci, Crin Antonescu, se retrage după numai un an, fiind unul dintre singurii lideri liberali care s-au opus înființării USL (alianța dintre PNL și PSD) în anul 2011.

Pierde alegerile interne din 2014 în fața Alinei Gorghiu, susținută la acea vreme de proaspăt-alesul președinte al României, Klaus Iohannis. Tot atunci, PNL înghițea și PDL, dar a pierdut usturător alegerile parlamentare din 2016 în fața PSD-ului lui Liviu Dragnea.

În anul 2017, după demisia Alinei Gorghiu, Orban e ales președintele PNL, după ce a concurat în fața altui lider susținut de Klaus Iohannis, Cristian Bușoi.

A reușit, în calitate de președinte PNL, în octombrie 2019, să răstoarne Guvernul condus atunci de Viorica Dăncilă și a fost desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis. PNL a avut în perioada octombrie 2019 – decembrie 2020 un guvern minoritar, măcinat de criza sanitară, venită în contextul pandemiei de coronavirus.

La alegerile parlamentare din 2020, PNL a pierdut alegerile în fața PSD, la o diferență de aproximativ 4 procente, dar a reușit să formeze o coaliție cu USR PLUS și UDMR.

Pentru a lăsa coaliția să formeze un nou Guvern, Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de prim-ministru în urma unei discuții cu președintele Klaus Iohannis. În urma negocierilor, cel care a fost ministru de Finanțe în Guvern Orban, Florin Cîțu, avea să fie numit în funcția de prim-ministru.

Mai mulți lideri liberali, printre care Rareș Bogdan sau Robert Sighiartău, au fost nemulțumiți de modul în care Ludovic Orban a condus negocierile din coaliție. Aceștia îi reproșau liderului PNL că, înainte de a negocia ministerele care reveneau liberalilor, s-a asigurat că va obține conducerea Camerei Deputaților.

Ludovic Orban a mai încercat de două ori să ajungă primarul Capitalei, dar în anul 2008 s-a clasat pe locul al patrulea, la distanță de Sorin Oprescu (independent), Vasile Blaga (PD-L) și Cristian Diaconescu (PSD).

La a doua încercare, din anul 2016, Orban nu a apucat să candideze, întrucât a renunțat după ce DNA l-a pus sub acuzare într-un dosar în care ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Orban.

Orban, inginer la bază

Trecând peste activitatea politică, Ludovic Orban a absolvit în anul 1982 Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov. A terminat Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov în 1986 și un master la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA în anul 1993.

Între 1988 și 1990 a fost inginer stagiar la „Izolatorul Târgul Secuiesc”, iar următorii 2 ani și i-a petrecut ca inginer tehnolog la „Tractorul Brașov”.

A lucrat și ca redactor, timp de un an, la cotidianul „Viitorul Românesc”, între 1991 și 1992. La o distanță de 25 de ani, următoarea sa activitate din mediul privat a avut loc la SFRL Dumitrescu&Dinu, între aprilie și octombrie 2017, unde a deținut postul de manager.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *