Monday, April 19, 2021
Jurnalism corect


Tragedii în spitalele din România: 7 incendii în ultimele 3 luni. 19 pacienți și-au pierdut viața

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 ianuarie 2021

Nu mai puțin de șapte incendii au avut loc în spitalele din România în ultimele trei luni. Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, Spitalul CFR Cluj Napoca, Spitalul Medical III din Târgu Mureș, Institutul de Urologie din Cluj, Spitalul Municipal Roman, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, din județul Timiș, și Institutul „Matei Balș” din Capitală au fost cuprinse de flăcări, tragedii în urma cărora 19 persoane și-au pierdut viața. 

Incendiul izbucnit vineri dimineața la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma căruia patru oameni au murit, este al șaptelea incident de acest tip petrecut în ultimele trei luni în spitalele din România.

14 noiembrie 2020, 15 persoane și-au pierdut viața

Un incendiu a izbucnit pe 14 noiembrie, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț, unde erau internați pacienți bolnavi de COVID. Primul bilanț al incendiului anunța 10 morți și 7 răniți grav.

Printre răniți era și medicul Cătălin Danciu, care a încercat să salveze pacienții din salonul cuprins de flăcări.

Ulterior, acesta a fost transferat la un spital din Belgia. Dintre ceilalți răniți, cinci au murit.

22 noiembrie 2020, incendiu la Spitalul CFR Cluj-Napoca

Pe 22 noiembrie un alt incendiu a izbucnit la Spitalul CFR Cluj Napoca, unde a ars un corp de iluminat cu tuburi fluorescente. La sosirea pompierilor militari incendiul era stins.

Trei pacienți au fost evacuați, iar alți pacienți au fost relocați în saloane.

În urma incendiului a rezultat arderea corpului de iluminat și degradarea zugrăvelii din grupul sanitar, fără să fie înregistrate și victime.

CITEȘTE ȘI: La un pas de un nou dezastru la Spitalul CFR Cluj Napoca, unde a izbucnit un incendiu | Conducerea unității medicale nu a cerut autorizație pentru securitate la incendiu nici măcar după amenda de la ISU, primită anul trecut – FOTO

4 decembrie 2020, un salon de ATI de la un spital din Târgu Mureș

La câteva zile de la incendiul din Cluj, un alt incident de acest tip s-a petrecut într-un salon de Terapie Intensivă de la Spitalul Medical III din Târgu Mureș.

Șase persoane se aflau în salonul respectiv, la momentul incendiului. Un pacient a necesitat să fie mutat, fără a fi înregistrate victime.

Până la sosirea pompierilor, personalul spitalului a reușit lichidarea incendiului.

8 decembrie 2020, scurtcircuit la Institutul de Urologie din Cluj

ISU a fost sesizat, pe 8 decembrie, după ce un scurtcircuit electric s-a produs la un panou de iluminat cu led din blocul operator al Institutului de Urologie din Cluj.

Personalul spitalului a reușit să stingă panoul led și a mutat pacientul care se afla în blocul operator într-un alt salon.

Pacientul care se afla în blocul operator nu a fost rănit în urma evenimentului. De asemenea, nu au fost necesare măsuri de evacuare pentru pacienți sau pentru personalul spitalului.

CITEȘTE ȘI: Scurtcircuit la un panou de iluminat din blocul operator al Institutului de Urologie Cluj / ISU: Spitalul nu are autorizație de securitate la incendiu

1 ianuarie 2021, Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman

În seara de 1 ianuarie 2021, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, a izbucnit un incendiu, în urma căruia mai mulți pacienți au fost evacuați, iar patru persoane, între care doi pacienți și două cadre medicale, au fost transportate la Urgențe cu uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Incendiul ar fi izbucnit din cauza fumatului într-un loc nepermis.

Focul a izbucnit într-o ghena cu materiale textile, care comunica printr-o tubulatura din tablă cu un grup sanitar situat la primul etaj al clădirii, care are parter şi un etaj. Etajul clădirii era inundat de fum.

Până la sosirea forţelor de intervenţie, au fost evacuaţi şapte pacienţi de către personal unităţii medicale. Pompierii au evacuat, ulterior, încă 10 pacienţi.

CITEȘTE ȘI: Incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman. Patru persoane, transportate la Urgență cu ușoare intoxicații cu monoxid de carbon

5 ianuarie 2021, incendiu la pavilionul suport COVID dintr-un spital din Timiș

Un alt incendiu a izbucnit pe 5 ianuarie la pavilionul suport COVID din incinta Spitalului de Psihiatrie Gătaia, din județul Timiș. Incendiul a fost stins de personalul spitalului, înainte ca echipajele pompierilor să ajungă la fața locului.

Incidentul ar fi izbucnit la o saltea din incinta pavilionului suport-COVID-19. Două persoane au fost evacuate din salon.

29 ianuarie 2021, 4 persoane au murit

Flăcările au cuprins un pavilion din cadrul Institutului „Matei Balș” din Capitală. Patru persoane au murit, iar restul pacienților pavilionului afectat au fost mutați în alte secții și la alte spitale.

Incendiul a pornit la parterul unui corp de clădire ce aparține de Institutul „Matei Balș” din București, iar în spital se aflau aproximativ 100 de persoane.

42 de pacienți au fost transportați către alte spitale din Capitală, în timp ce 60 de persoane au fost transferate în alte pavilioane ale Institutului „Matei Balș”.

CITEȘTE ȘI: BREAKING Incendiu la Spitalul „Matei Balș”. Patru persoane au murit. Cel puțin o sută de pacienți au fost evacuați

1.921 deficiențe privind riscul de incendii

În urma incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, echipele mixte de specialiști ai inspectoratelor pentru situații de urgență, DSP și/sau ISCIR au derulat 292 controale de prevenire la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare existente la nivel național și au identificat 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor.

Autorităţile informează că, la data de 16 noiembrie 2020, la nivel naţional, din 1.392 de clădiri ale spitalelor de stat şi private, cu paturi, 310 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parţial. Alte 728 nu necesită obţinerea acestui aviz.

Dintre clădirile care nu dețin autorizație (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu.

CITEȘTE ȘI: Rezultatele controalelor din secțiile ATI, la o lună de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț: 1.921 deficiențe privind riscul de incendii

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW