Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Schimbări la Ministerul Justiției, după scandalul avizelor pe „PNDL3”. Șefa Direcției de avizare a cerut să fie înlocuită

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 3 septembrie 2021

Raluca Spoială, șefa Direcției de avizare din Ministerul Justiției și apropiată a fostului ministru Stelian Ion, a cerut să fie schimbată din funcție, a transmis vineri, 3 septembrie, premierul Florin Cîțu.

În locul ei a venit Cătălin Oțel, fost șef al Direcției de avizare, cel înlocuit în luna aprilie chiar de Raluca Spoială.

Fostul ministru al Justiției a insinuat, vineri, că schimbarea ar fi fost făcută de ministrul interimar Lucian Bode, pentru a facilita obținerea avizului pentru „PNDL3”.

Schimbarea de pe o zi pe alta a conducerii Direcției de avizare din cadrul Ministerului Justiției pentru a facilita obținerea avizului pentru PNDL 3, proiect care faciliteaza furtul din banii publici, și, probabil, a unor avize ulterioare, arată că Florin Citu nu are respect pentru lege și folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public. Asta este realitatea tristă a acestor zile”, a scris Stelian Ion, vineri, pe Facebook.

Reprezentanții USR PLUS au publicat un document potrivit căruia proiectul pentru „PNDL3” ar fi fost trimis spre avizare abia joi, 2 septembrie, în condițiile în care lui Stelian Ion i s-a reproșat că nu a dorit să îl avizeze.

Guvernul a transmis, ulterior, că proiectul, în original, a fost trimis prima dată spre avizare pe 25 august.

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în original, a fost retransmis în data de 02.09.2021 Ministerului Justiției, în contextul preluării mandatului de ministru interimar al Justiției de către domnul Lucian Bode”, arată Guvernul.

Lucian Bode a explicat joi, 2 septembrie, care este procedura de avizare a unui proiect, menționând că Ministerul Justiției ar trebui să se pronunțe asupra legalității unui act normativ, nu asupra oportunității acestuia.

Procedura de avizare este de natură tehnică și așa trebuie să rămână. Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program, deciziile sunt luate atunci când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice”, a precizat ministrul interimar al Justiției.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *