Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Două asociații de magistrați solicită CSM să apere independența justiție după declarațiile lui Raed Arafat și Adrian Streinu-Cercel

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 21 aprilie 2020 Etichete: , ,

Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție solicită CSM să apere independența sistemului judiciar după declarațiile publice ale lui Raed Arafat și Adrian Streinu-Cercel.

„Declaraţiile unor reprezentanţi oficiali ai statului român sau ai entităţilor publice implicate în demersurile de combatere a actualei pandemii, de natură a pune presiune asupra activităţii procurorilor în aspecte vizând eventuale cercetări judiciare asupra achiziţiilor publice realizate în această perioadă, precum şi a judecătorilor, cu ocazia soluţionării unor asemenea dosare, sunt nepotrivite şi pot afecta independenţa sistemului judiciar”, se precizează în comunicatul celor două asociații.

Ce au declarat Raed Arafat și Streinu-Cercel

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a solicitat elaborarea unui act normativ pentru a nu fi trași la răspundere penală cei care s-au ocupat de achiziții publice în domeniul sanitar pe perioada stării de urgență

“După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în aceeași notă, a declarat că nu ar trebui pedepsiți penal funcționarii care au eludat anumite proceduri în achizițiile de echipamente de protecție pentru sectorul sanitar făcute în perioada stării de urgență.

Cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare să nu fie pedepsit! (…) Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor. Sunt două aspecte – pentru aspectele reale de corupție nu ai ce zice, dar dacă pentru depășirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măști și peste două ore nu mai erau și trebuia să te miști foarte rapid.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *