Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România, mai prezentă în presa internațională în 2022. Dosarul Schengen, subiectul anului 2023

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 decembrie 2022 Etichete: , , , ,

România a fost mai prezentă în presa din toată lumea în 2022. Țării noastre i s-au adus elogii pentru primirea refugiaților ucraineni, David Popovici a ocupat prima pagină a celor mai importante ziare sportive din jurul lumii pe parcursul Campionatului European de Natație de la Roma, iar politicienii noștri au făcut turul publicațiilor străine în care au acordat interviuri și au publicat editoriale pe tema aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație. Totodată, respingerea intrării României în Schengen nu a fost nici pe departe ignorată de presa europeană.

În contextul războiului de la graniță, țării noastre i-au fost aduse elogii de către mass-media germană, într-un articol al cotidianului Frankfurter Rundschau, care critica faptul că România nu se află în centrul atenției presei europene atunci când vine vorba de primirea refugiaților ucraineni, deși, în acest context, țara s-a „autodepășit”. 

Este greu de imaginat ce provocare imensă înseamnă garantarea unor locuri de refugiu, de medicamente și de alte bunuri necesare pentru cei fugiți din calea războiului, scriau jurnaliștii germani la jumătatea anului 2022. Citește întregul articol aici.

Agenția de presă Reuters a relatat de asemenea în multe articole despre cum țara noastră și-a pus la dispoziție infrastructura rutieră, feroviară și portuară pentru a facilita exporturile de cereale ale Ucrainei, producător agricol major, de ale cărei exporturi depinde securitatea alimentară a mai multor țări. Mai multe detalii, aici. 

Presa americană

Articole despre țara noastră s-au scris și peste ocean. Autorul american Robert D. Kaplan scria, într-un articol de opinie publicat de agenția de presă Bloomberg, că experții români se tem de un atac al Federației Ruse.

Scriitorul pune la îndoială angajamentul Occidentului într-un astfel de scenariu, dar spune că „și Putin ar trebui să se teamă de România”, avansând ideea unei apropieri între destinul președintelui rus și cel al dictatorului Nicolae Ceaușescu. Kaplan a subliniat că „există o lecţie pentru Putin în declinul lui Ceauşescu”.

Kaplan a mai precizat că în pofida dezvoltării economice din ultimele trei decenii, Occidentul trebuie să îşi dovedească puterea în România. Extinderea NATO şi a UE în 2004 şi 2007 a avut loc în timp ce Rusia condusă de Putin era încă relativ slabă. Astfel, în ochii românilor, „Abia acum începe adevăratul test pentru Occident. Oamenii sunt îngroziţi de faptul că forţa Europei va slăbi”, a afirmat el. Citește întregul articol aici.

Tot Bloomberg a publicat o analiză a înființării grupului de luptă NATO de la sub comandă franceză de la Cincu. Jurnaliștii americani notează că Alianța Nord-Atlantică se află într-o cursă contra cronometru pentru a contracara ameninţarea Federației Ruse în „punctul slab al Europei” și se întreabă de ce regiunea strategică a Mării Negre este subfinanțată. Detalii, aici.

„Veni, Vidi, Popovici”

Dublul campion mondial David Popovici a fost elogiat în presa internațională, după ce a câștigat două medalii de aur cu record mondial la Campionatele Europene de Natație de la Roma, în proba de 100 metri liber, respectiv 200 metri liber. „Românul minune”, „tânărul care a stârnit un tunet”, sau „cel mai rapid înotător din lume” sunt câteva dintre laudele adresate de jurnaliștii francezi.  Cotidianul Le Figaro l-a numit pe David „românul minune” și L’Equipe a remarcat performanțele înotătorului român de 17 ani. Detalii aici.

Dosarul Schengen

Tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost prezentă în presa europeană în ultima lună a anului.

Ministrul austriac al Afacerilor Interne, Gerhard Karner, declara, într-un interviu acordat ziarului Kurier, la un an de la preluarea mandatului de ministru de Interne, că „are sens” includerea Croației în spațiul de liberă circulație, dar nu și a României și Bulgariei. Detalii aici.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a criticat decizia Austriei de a respinge aderarea României la Spațiul Schengen într-un articol publicat în cotidianul Politico.

„Karl Nehammer să anuleze decizia privind Schengen”, a transmis Ciolacu în presa europeană. Citește articolul aici.

Tot președintele Camerei Deputaților i-a trimis cancelarului austriac și o scrisoare prin intermediul presei de la Viena.

Și Nicolae Ciucă a subliniat într-un interviu acordat presei spaniole că „Europa ar fi mai sigură cu România în Spațiul Schengen”. Mai multe detalii, aici.

Tema aderării României la Spațiul Schengen va rămâne cu siguranță una de interes pentru presa europeană și anul viitor, pe măsură ce se anunță negocieri dificile cu Austria și Țările de Jos.

Deși doar Guvernul de la Viena s-a pronunțat împotriva aderării României la spațiul de liberă circulație în consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, Haga a respins aderarea Bulgariei, țară cu care ar trebui să aderăm la pachet.

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW