Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Guvernul vrea să modifice Legea privind combaterea terorismului: Atribuții crescute pentru președinte și directorul SRI

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 octombrie 2022 Etichete: , ,

Guvernul urmează să aprobe în ședința care va avea loc miercuri, 12 octombrie, un proiect prin care sunt aduse mai multe modificări Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului. 

Conform propunerii, este prevăzută posibilitatea ca, prin excepție, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nivelurile de alertă teroristă să fie instituite de către președintele CSAT, funcție ocupată de președintele României, cu informarea ulterioara a organismului.

Intervenții contrateroriste, fără aprobarea CSAT

Totodată, urmează să fie prevăzută posibilitatea executării intervenţiei contrateroriste cu aprobarea directorului Serviciului Român de Informaţii, în situaţia iminenţei producerii unor victime sau a unor pagube importante, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În prezent astfel de misiuni sunt aprobate de CSAT și prin excepție de președintele CSAT.

„Propunerea are în vedere în primul rând, scurtarea timpului necesar obținerii aprobării, prin eliminarea etapei înaintării propunerii de către Directorul SRI, în condițiile în care aspectele / implicațiile organizării și executării intervenției contrateroriste sunt analizate și decise în cadrul CNAA”, se arată în expunerea de motive.

Garanți pentru victimele terorismului

În consonanță cu dispozițiile Directivei UE pentru prevenirea și combaterea terorismului, prin această lege ar urma să fie instituite garanţii pentru victimele actelor de terorism. Aceste persoane vor putea beneficia imediat după un atac și, ulterior, pentru cât timp este necesar, de servicii generale şi specializate de sprijin, în funcție de nevoile lor specifice de asistență medicală, psihologică, socială, financiară, juridică sau de altă natură.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW